A tradice pokračuje… S úsměvy idiotů textappealově, v písních V + S a hořce vtipné poezii Jana Borny

19. listopad 2015

Divadlo v Dlouhé navazuje na tradici svých poeticko-hudebních večerů a přináší zbrusu nový literární kabaret – „tentokrát literární“. Scénář vytvořil Miroslav Hanuš, který se společně s Janem Bornou ujal režie. Představení má název S úsměvy idiotů a je věnováno Petru Skoumalovi. Představení má premiéru 19. listopadu; reprízy jsou v pátek a v sobotu v rámci Noci divadel.

Písničky Petra Skoumala se staly základem úspěšné inscenace pro děti nazvané Kdyby prase mělo křídla, která před dvaceti lety otevírala nově založené Divadlo v Dlouhé a hrála se dlouhých sedmnáct let. Kostru nového představení tvoří písně autorské dvojice Vodňanský-Skoumal, básně Jana Borny i nápisy ze zdí činžáků a toaletních kabinek.

03515093.jpeg

Ironický škleb i jemná intimitaHerec Pavel Tesař hrál ve všech předchozích kabaretech Divadla v Dlouhé. Diváky ale upozorňuje, že tentokrát půjde o něco zcela jiného: „Já se totiž trošku bojím, že lidé, kteří znají naše předchozí kabarety, budou očekávat spoustu nápadů, scének, zpívání a podobně, ale tentokrát je to trochu jiné a více textappeal, to znamená, že už to není tolik divadelní, ale je to postavené na Bornových básničkách. Obávám se, že by se nemělo říkat kabaret, ale opravdu textappeal.“

Před sedmnácti lety zahájilo Divadlo v Dlouhé tradici kabaretů ve svém foyer titulem Kabaret Richard Weiner. Po tomto pomyslném prologu všech kabaretů v Dlouhé následovaly ještě další tři: Kabaret Vian-Cami, Kabaret Prévert-Bulis a Kabaret Kainar-Kainar.

03515096.jpeg

Je na co navazovat a je čím pokračovatSoučasná inscenace je ohlédnutím za textappealovou formou divadla, kterou proslavily malé scény a autorské dvojice šedesátých let. Název je podle tvůrců pokornou parafrází slavného titulu dvojice Vodňanský-Skoumal S úsměvem idiota. A jak je pro tento styl typické, ten, komu udělají radost i věci prostší a jemnější, bude potěšen.

Spustit audio