„A voda stoupá“ v Městských divadlech pražských

8. listopad 2013

První premiérou letošní sezony Městských divadel pražských je konverzační komedie A voda stoupá britského dramatika Petera Ustinova.

Peter Ustinov je u nás znám především jako vynikající herec vyznamenaný řadou ocenění, včetně dvou Oscarů. Byl ale také divadelním a filmovým režisérem, scénáristou, producentem, scénografem, autorem humoristických knih, novinářem a v neposlední řadě úspěšným dramatikem. Zajímavé je, že Ustinova pojil blízký vztah s Voskovcem a Werichem, který byl na přelomu 50. a 60. let ředitelem divadla ABC, proto uvedení jeho hry v Městských divadlech pražských není náhodné.

„A voda stoupá“ je parafrázi biblického příběhu o potopě světa, satirickým pohledem na konzumní společnost a povrchní mezilidské vztahy. Premiéra inscenace v režii Ondřeje Zajíce se koná v sobotu 9. 11. v Divadle Rokoko.

Režisér Ondřej Zajíc ke hře říká: „U nás naprosto neznámá komedie těží z toho nejlepšího z anglické konverzační tradice. Doporučil bych ji především příznivcům suchého britského humoru. Asi nepřekvapí, jaké postavy si do své biblické morality vybral skvělý, ale u nás totálně nedoceněný komediograf Ustinov – mimo jiné první představitel filmového Poirota. Jeho figury jsou tak mimo realitu, že i když mají vodu de facto po krk, stále věří, že se jim nemůže nic stát. Musím říct, že paradoxně v tom spočívá jejich půvab. Divadlem Rokoko se prostě povalí proudy vody.“

00442218.jpeg

V inscenaci hrají: Máša Málková, Pavel Juřica, Zbigniew Kalina, Zdeněk Dolanský, Jiří Klem, Františka Brzobohatá, Henrieta Hornáčková, Radim Kalvoda, Stanislav Lehký

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio