Akcent na zlo

10. listopad 2016

Od roku 2010 pořádá Divadlo Archa pravidelně mezinárodní festival dokumentárního divadla AKCENT. Ten se zaměřuje na inscenace a projekty, které překračují hranice mezi uměleckou tvorbou, sociální problematikou a politikou.

Ústředním tématem letošního 7. ročníku festivalu je zlo. Vybrané inscenace v aktuálním společensko-politickém kontextu zkoumají místa a situace, kde se zlo rodí. „My jsme oslovili umělce,“ objasňuje program ředitelka festivalu Jana Svobodová, „a pozvali jsme je na festival a hledali jsme, co je společné. Tématem není jenom zlo. Tam se klade otázka, kde se rodí zlo. Jakým způsobem vznikne zlo ve společnosti, což může třeba být jenom nevyřčeným problémem. Ptáme se, jak vzniká strach vůbec o něčem mluvit. Může to být geopolitickou situací, strachem, že země přestane být svobodná. Jak se rodí zlo je tématem všech projektů.“

Festival dokumentárního divadla AKCENT se koná do 27. listopadu v pražském Divadle Archa. Zahájí ho 10. listopadu divadelní soubor Spielraum Kollektiv s inscenací Busking Un/limited, která zkoumá hranice svobody projevu na příkladu pražských pouličních umělců.

V sobotu 12. listopadu bude mít premiéru inscenace New Bohemia, kterou Divadlo Archa připravilo - podobně jako několik předchozích projektů - na základě rozhovorů s lidmi žijícími v určité lokalitě. Tentokrát představení nevzniklo v České republice, ale v malém městečku Cedar Rapids ve střední Americe, kam tvůrci přijeli na pozvání organizace Legion Arts. V představení vystoupí tři lidé, kteří se s diváky podělí o své příběhy.

03741189.jpeg

Festival Akcent představí celkem 8 inscenací českých i zahraničních tvůrců„Všechna představení komunikují velmi silně obrazem a hudbou. Kromě toho, že se dotýkají závažných témat, tak mluví jazykem humoru, srozumitelnosti. Myslím si, že dokumentární divadlo, které je postavené na skutečných příbězích vyprávěných jak skutečnými vypravěči, ale někdy také herci, profesionály, mám pocit, že tento druh divadla oslovuje diváka přímo v jeho srdci a přímo v jeho myšlenkách.“

Spustit audio