Anna Petrželková, výrazný talent česko-slovenské režie

11. červenec 2014

V cyklu rozhovorů s divadelníky nastupující generace dostane slovo žena, Anna Petrželková, která například režírovala představení Tichý Tarzan v brněnském divadle Husa na provázku nebo Orlanda Virginie Woolfové v Divadle na Zábradlí.

Jako poslední dostane v seriálu rozhovorů s divadelníky nastupující generace slovo žena. Režisérka Anna Petrželková, patří mezi výrazné mladé talenty česko-slovenské režie. Vystudovala divadelní režii na VŠMU v Bratislavě v ročníku Petra Mikulíka. Během studia se účastnila studijní stáže v mezinárodním divadelním studiu Farma v jeskyni.

Petrželková v minulých letech převzala Cenu Alfréda Radoka v kategorii talent roku. Získala také obdobu české ceny, prestižní slovenskou cenu Dosky v kategorii Objev roku. Opakovaně hostuje ve zlínském divadle, v brněnské Huse na Provázku nebo pražském Švandově divadle, ale i na slovenských scénách.

Anna Petrželková se narodila v roce 1984 v Brně. Její práce vzbuzovala od začátku pozornost temperamentem, snivou obrazností, atmosférou. Tou nejoceňovanější zatím byla inscenace Tichý Tarzan (zcizené deníky fantoma erotické fotografie), která měla premiéru před dvěma roky v divadle Husa na provázku. Anna Petrželková se v ní inspirovala životem a dílem svérázného fotografa, podivína a outsidera Miroslava Tichého.

autoři: Marie Reslová , Milena M. Marešová
Spustit audio