Bajadéra roztančí baletní scénu Státní opery v nové choreografii

20. listopad 2014

Slavné baletní dílo La Bayadére se poprvé objeví na jevišti Národního divadla v Praze. S baletním souborem ho nastudoval mexický choreograf Javier Torres. Premiérové představení začne ve Státní opeře 20. listopadu od 19 hodin, první repríza se koná o den později.

Novou choreografii vytvořil Javier Torres přímo pro Balet Národního divadla. Vycházel v ní z původní klasické verze Mariuse Petipy, ale některé části pozměnil tak, aby byl balet pro diváky srozumitelnější. Hlavní roli chrámové tanečnice Nikie zatančí Nikola Márová v alternaci s Miho Ogimoto.

Najít postavám nový výrazJavier Torrés přenesl děj Bajadéry do smyšlené země Šangri-la, aby mohl zachovat prvky západní i orientální. V původní verzi se příběh odehrává v Indii, třebaže kostýmy nebo některé reálie tomu neodpovídají. „I některé postavy prošly změnou, aby byl jejich příběh srozumitelnější,“ říká Javier Torrés. „Nezměnil jsem přímo jejich povahu, ale poskytl jsem jim více důvodů k tomu, aby byli, jací jsou.

Například Solor mi připadal v Petipově verzi, jak ji dnes známe, jako velký slaboch. Nechápal jsem, jak se může takový hrdina chovat vůči jedné ženě jako zbabělec a vůči druhé jako báječný chlap. V životě se to stává, jsou takoví muži. Ale abych jeho chování nějak opodstatnil, přidal jsem postavu dominantní matky. To vysvětluje, proč se v určitých chvílích nedokáže rozhodnout, zaujmout stanovisko. Solor tedy zůstává stejným člověkem, ale z pohledu diváka je srozumitelnější, proč se tak chová.

03254753.jpeg

Taky jsem na začátek baletu přidal krátký prolog, z kterého vychází najevo, že Nikia a Solor jako děti spolu vyrůstali, ale později byli od sebe odtrženi kvůli rozdílnému společenskému postavení. Příběh už tedy není o tom, že se mladý pár z ničeho nic setká v džungli. Víme, že se kdysi znali, že se pravděpodobně snažili setkat už dřív, protože se od dětství milovali. Jinými slovy, změnil jsem jejich příběh, ale nikoli jejich charakter.“

„Velmi inteligentní, vtipný, precizní, má rád silné emoce…“ …takto hovoří o Javieru Torresovi jeho baletní asistentka Michaela Černá, která s ním pracovala už před dvěma lety na inscenaci Šípkové Růženky. Tenkrát šlo o hotový balet, který Javier Torres pouze přenesl na scénu Národního divadla, zatímco Bajadéru vytvořil přímo pro zdejší baletní soubor.

První sólistka Baletu Národního divadla Nikola Márová si Bajadéru - tedy chrámovou tanečnici Nikii - zatančí poprvé. Zkoušení prý nebylo vůbec jednoduché. Postupem času se ale všechny obtíže podařilo překonat a Nikola Márová si nyní velmi chválí mimo jiné i úpravy Javiera Torrése, které se dotkly i její postavy.

03254754.jpeg

Emoce v každém pohybuV druhém obsazení se v roli Bajadéry představí Miho Ogimoto, která si tuto postavu rovněž vyzkouší poprvé. I pro ni byla příprava před premiérou velmi náročná: „Bylo to zajímavé, ale těžké, velmi náročné. Baví mě to hlavně po té emocionální stránce. Co se techniky týče, jde o základní věci, které děláme každý den, pátá pozice, stoj na špičkách, ale v této roli to musí být naprosto dokonalé. Sice to známe nazpaměť, ale najednou si člověk není jistý, jestli to dělá, tak jak má. A stejné je to, i co se emocí týče. Nikdy nevím, jestli jdu tím správným směrem. Jestli to, co prožívám, cítí a vidí i diváci, což je důležitější.“

Spustit audio