Camusův Cizinec vstoupí na jeviště Divadla Na zábradlí

13. červen 2014

V Divadle Na zábradlí má premiéru inscenace klíčového díla literárního existencionalismu. Režisér Jan Mikulášek a dramaturgyně Dora Viceníková převedli do scénického jazyka novelu Alberta Camuse Cizinec. Scéna využívá zadní projekci i bezprostřední snímání herců kamerou. Navrhnul ji Marek Cpin. Premiéra je dnes večer, druhá premiéra je zítra od 19 hodin.

Holá bílá místnost je márnicí, mládeneckým bytem úředníka Mersaulta i celou, ve které čeká na popravu. Hrdinu Camusova Cizince hraje v Divadle na Zábradlí pět herců: Jan Hájek, Jiří Vyorálek, Stanislav Majer, Miloslav König a Ivan Lupták. Jsou oblečeni v bílých košilích a černých kalhotech.

Mersault skutečnost kolem sebe pozoruje a přijímá, jako by se ho netýkala. Jako člověk, který je v lidském světě cizincem. Smrt své matky, milostný vztah a nakonec i vlastní smrt si prohlíží neúčastným pohledem diváka. Právě zvláštní odstup, který ke skutečnosti zaujímá, ho nakonec přivede na popraviště, když náhodou zastřelí člověka.

Vražedné téma - společnostV Divadle Na zábradlí se k tématu, které je pro Camusovu novelu jedním z klíčových, opakovaně vracejí. Pětice herců v roli Mersaulta ukazuje na potenciální „vražednost“ společenských schémat a stereotypů. Projekce jeho příběh komentují a vtahují do současnosti.

Smrt spojuje začátek a konec Camusovy novely Cizinec. Zkoumá ji také inscenace v Divadle Na zábradlí. Přitom se přirozeně dotýká i další zásadní otázky lidské existence.

autoři: Marie Reslová , Milena M. Marešová
Spustit audio