Ceny 22. České taneční platformy jsou rozdány!

26. duben 2016

Soubor Farma v jeskyni si odnáší Cenu za Taneční inscenaci roku. Představení Odtržení získalo nejvíce hlasů mezinárodní poroty. Inscenace Guide Věry Ondrašíkové získalo Cenu diváků a Cenu za světelný design. Tanečníkem roku byl vyhlášen Jaro Ondruš, Manažerem roku je Karolína Hejnová. Ceny České taneční platformy se udělovaly 25. dubna v Divadle Ponec.

Letošní novinkou bylo hlasování divácké poroty. Jejich verdikt se ale od rozhodnutí odborníků příliš nelišilo. Inscenací roku se stalo představení Odtržení souboru Farma v jeskyni, které se v diváckém hlasování ocitlo na druhém místě. Naopak představení Guide, které získalo Cenu diváků, bylo na druhém místě v hlasování odborné poroty. Z toho vychází, že kvality dobrého tanečního představení mohou stejně dobře vnímat a ocenit diváci, kteří mohou být oblasti současného tance více méně laiky.

A jaké je vítězné představení Odtržení?Název odkazuje k psychickému onemocnění jedinců zvaných hikikomori, což doslova znamená odtrhnuvší se. Trpí jím převážně mladí lidé v Japonsku, kteří se uzavírají v soukromí, nejsou schopni sociální interakce... Umělecký šéf souboru Viliam Dočolomanský se inspiroval tímto fenoménem a rozhodl se ho převést do tanečního jazyka. Každý projekt Farmy v jeskyni vzniká velmi dlouho, na základě důkladného výzkumu.

03615536.jpeg

Tanečníkem roku se stal Jaro Ondruš, který účinkuje ve dvou oceněných inscenacích, Guide a ChyběníJde o velmi odlišné inscenace. Guide pracuje hodně se světelnou technikou a s interaktivními médii, kdy tanečník mění pohybem rukou světelné plochy. Druhá inscenace, v které tančí Jaro Ondruš a která taky získala hodně hlasů, je Chybění. To je představení o ztrátách - těch hmatatelných i duševních. Mezi pěti tanečníky je jedna tanečnice, které chybí noha, ale všem ostatním je zcela rovnocenným tanečním partnerem. Jako by její „chybění“ nebylo zdaleka tak závažné jako nehmatatelné chybění těch druhých.

03615534.jpeg

Samotné téma Guide se rozhodně dotkne každého člověka Okouzlení tímto představení vyjádřila jedna z členek poroty, Španělka Laura Cumin, ředitelka Certamen Coreografico de Madrid.„Kdybychom se mohli v budoucnu poučit ze svých chyb, kdybychom se mohli podívat zpátky a měli možnost udělat něco jinak, co bychom změnili? Co by nás zajímalo? Ale nejde jen o nesmírně chytlavé téma. Bylo to krásně zpracováno. Způsob, jakým se pracuje se světelnými efekty, přesnost pohybů, kterými jednotlivé obrazy vznikají, je doslova magická.“

Česká taneční platforma udělovala podruhé i Cenu Jiřího Opěly pro Manažera rokuManažerem roku se stala Karolína Hejnová, manažerka souboru VerTeDance, která se zároveň podílí na programu, vzdělávacích aktivitách a vizi Studia ALTA. Není to jen producentka, ale taky velmi dobrá tanečnice, iniciuje vznik řady tanečních projektů a pomáhá i propagaci současného tance.

Spustit audio