Ceny Pražského Quadriennale 2011

21. červen 2011

Probíhající Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru je v polovině a včera bylo pro některé z účastníků na vrcholu, na Nové scéně totiž byly předány ceny v soutěžních kategoriích.

Naplánováno bylo udělení osmi zlatých medailí a jedné hlavní ceny - Zlaté trigy. Ovšem mezinárodní porota udělila ještě zvláštní cenu za vynikající zvukový design. A to "s přáním zdůraznit klíčový význam děl zvukových a světelných designérů a v naději, že se těmto zásadním, byť často podceňovaným prvkům scénografie dostane zasloužené pozornosti." Zvláštní ocěnění získali Dan Jones a Kathrine Sandys z Velké Británie za inscenace „Kursk" a „Hush House".

Porota byla sedmičlená, jejím předsedou byl jihoafrický režisér, dramatik a scénograf Brett Bailey, držitel zlaté medaile z minulého quadriennale. Soutěžní projekty dál hodnotili třeba lotyšská scénografka a výtvarnice Monika Pormale, izraelská light-designérka Felice Ross, teoretik divadla a performance Marvin Carlson nebo také ředitel Farmy v jeskyni Viliam Dočolomanský.

Zlatou trigu získala brazilská expozice nazvaná "Postavy a pomezí: brazilské scénografické teritorium" kurátora Antonia Grassiho.

Brazilci bodovali ještě v kategorii Nejlepší realizace inscenace. Chorvatská expozice Numen/For Use získala dvě medaile - za nejlepší scénické řešení a nejlepší užití divadelní technologie. Nejlepší studentskou expozici připravili studenti Lotyšské akademie. Nejlepší kostým je vystaven v rámci sekce Extrémní kostým - jde o dílo Novozélanďanky Emmy Ransley Inhabiting Dress, tedy Obytné šaty.

Všechny oceněné prezentace jsou k vidění ve Veletržním paláci do neděle 26. června.

autor: Martin Luhan
Spustit audio