Chtěla dělat sochy, skončila u kostýmů. Irena Greifová oblékla Světáky i Tři veterány

21. září 2016

V pořadí pátá kniha edice Osobnosti české scénografie se věnuje kostýmní výtvarnici Ireně Greifové. Autorky Helena Albertová a Markéta Vöröšová v ní mapují její čtyřicetiletou tvorbu v Divadla Na zábradlí, Činoherním studiu nebo Národním divadle. Nezapomínají ani na kostýmy ve slavných filmech.

Od sochy k divadelnímu kostýmu

Nejdřív se vzpírala a říkala: „Fuj, hadry nikdy“. A přesto u kostýmů zůstala. Irena Greifová studovala v sochařském ateliéru Jana Laudy. Profesně byla výtvarnicí – sochařkou. Scénograf Vladimír Nývlt ji během studií přesvědčil, aby zkusila navrhnout divadelní kostýmy. „Proto jsme první kapitolu nazvaly Nomen omen. Irena Greifová byla totiž rozená Haderková,“ vysvětluje Helena Albertová, spoluautorka knihy, která vychází v Divadelním ústavu.

Od divadla rychle k filmu

03709046.jpeg

„Nejen že se rychle vpravila do oboru divadla, ale stejně rychle se sžila i s filmem. Naprosto zásadní pro ni byla setkání se Zdeňkem Podskalským a Jurajem Herzem. Oběma přinesla do filmu novou výtvarnou kvalitu,“ hodnotí práci Ireny Greifové Helena Albertová.

Tajemný hrad v Karpatech i Světáci

Ryze divadelní přístup ke kostýmu dokázala dát i do filmu. Důkazem toho je legendární český muzikál Noc na Karlštejně, film Tajemný hrad v Karpatech nebo Tři veteráni. S civilnějším provedením filmového kostýmu se setkáváme ve snímku Světáci. „Když se dívám na film Světáci, znovu si uvědomím, jak ty tři nešťastné podvodnice vtipně oblékla,“ pokračuje Helena Albertová.

Její humor se setkal s havlovským

V 90. letech působila Irena Greifová také jako kostýmní výtvarnice po boku režiséra Jana Grossmana v Divadle Na zábradlí. Navrhla kostýmy pro inscenace her Václava Havla – Largo desolato a Pokoušení. Helena Albertová v knize popisuje, jak Jiřímu Bartoškovi, který hrál hlavní postavu Leopolda Kopřivy, připravila Irena Greifová velký bílý župan, který mu plandal a do kterého se zamotával. Tím zdůraznila, jak je Kopřiva spoutaný ve vlastním zajetí.

Knihu o Ireně Greifové vydal Institut umění – Divadelní ústav. V Českém i anglickém jazyce obsahuje stručný životopis, odbornou studii, soupis prací a především bohatý obrazový materiál filmových i divadelních kostýmů.

03709083.jpeg
Spustit audio