Co bude, až přijde smrt? A co je po smrti? Zjistíte až Je to tu!

21. říjen 2016

Pražské Švandovo divadlo uvede 22. října premiéru jedné z nejnovějších her slavné britské dramatičky Caryl Churchill. Inscenaci s názvem Je to tu režíruje Viktorie Čermáková.

Slavná britská autorka, která napsala už víc než padesát divadelních her, se v komorní tragikomedii Je to tu zabývá životem i smrtí člověka. Co se stane, až smrt přijde a o čem se bude mluvit na našem pohřbu? Tyto i další otázky přenáší na komorní jeviště společně s pěticí herců režisérka Viktorie Čermáková.

03728275.jpeg

Pětice postav různého věku i pohlaví se pomalu trousí na jeviště Poznáváme, že se jedná o nějakou společenskou událost. Ze zákulisí se ozývají zvuky cinkajících skleniček i vzrušeného hovoru. Jedná se o pohřeb. Díky krátkým a útržkovitým replikám jednotlivých postav za chvíli zjišťujeme více o tom, kdo zemřel. Britská dramatička Caryl Churchill napsala v roce 2015 tuto hru jako zamyšlení nad tím, jaké činy a myšlenky tady po sobě ve světě zanecháváme. Hra režisérku Viktorii Čermákovou zaujala nejen svým obsahem, ale především svou neobvyklou strukturou: „Je to takový tok slov, nejsou to věty, nemají začátky a konce. Autorka má na začátku poznámku, že to může hrát 5 až 12 postav jakéhokoliv pohlaví a věku, že si to mají autoři vymyslet. To znamená, že je to poměrně náročné na přípravu, aby to neznělo příliš neurčitě a aby to bylo zajímavé pro diváky.“

03728276.jpeg

Co tam dělají a kdo co říká, to si musí autoři inscenace vymysletCaryl Churchill se jako dramatička pokouší ve třech dějstvích komorní tragikomické hry nabízet odpovědi: „Tady se mi zdálo jako zábavné, že autorka, které je kolem 80 let nám posílá nějaký vzkaz, který působil konkrétně. Zdálo se mi, že je v tom zakódovaný přímý zážitek z pohřbu jejích nejbližších přátel. A to mi připadá osvobozující pro diváka, ten vzkaz.“

03728278.jpeg

Text sám o sobě je slovně dosti úsporný. A úsporná je také inscenace Viktorie Čermákové, která vede herce k drobné psychologické kresbě postav. Úsporné, ale svým provedením opticky výrazné, je také výtvarné provedení scény. Komorní prostor Studia Švandova divadla rozšiřuje a prodlužuje bílá bpodlaha i drobné dekorace, stejně tak zrcadlo umístěné v zadní části sálu. Inscenace Je to tu je první z cyklu Intimita - Anonymita - Agresivita. Účinkují v ní Robert Jašków, Tomáš Petřík, Andrea Buršová, Tomáš Červinek a hostující Miluše Hradská.

Spustit audio