Čtyři ženy na jevišti představují čtyři osudy a Po pláči smích

20. říjen 2014

Čtyři ženy a čtvero chápání světa, to je námět komorního dramatu Lenky Lagronové Po pláči smích. Ukrývá v sobě sílu, lidskost a intimitu. Po pražském uvedení v Národním divadle měla hra 18. října svoji premiéru v pardubickém Východočeském divadle na Malé scéně. První reprízu má inscenace v neděli 26. října.

Vizážistka Sylva dokáže udělat obrázek z tváře každé ženy. Její sousedka paní Květa si díky návštěvě spisovatelky Helenky vybavuje obrázky z nejkrásnějšího období svého života. Ale Helenka se nakonec chce setkat i s třetí obyvatelkou rodného domu – sestrou Alenkou, se kterou se neviděla dvacet let. Poznají se? A která ze sester bude plakat a která se smát?

„Zaujalo mě to, pro vícevrstevnatost, je tam víc konfliktů.“ říká hostující režisér Radek Žák, „a hlavně ty čtyři ženské postavy jsou skvělé role. Takže, když člověk uvažuje o tom, aby si herec zahrál a aby divák z toho měl zážitek, tak tenhle prostor a charaktery nás přesvědčili, abychom hru nastudovali.“

03232232.jpeg

Hra s autobiografickými prvky Po pláči smích byla ve světové premiéře uvedena v roce 2009 na komorní scéně Národního divadla – v Divadle Kolowrat – pod názvem Pláč.

Režie: Radek Žák j. h. Dramaturgie: Zdeněk Janál Scéna: Radek Šíma j. h. Kostýmy: Pavla Gregorová-Šípová j. h. Hudba: Mario Buzzi

Osoby a obsazení:Helenka ... Petra Janečková, Alenka ... Lenka Zbranková j. h., Květa ... Lída Vlášková, Sylva ... Dagmar Novotná.

autor: KUB
Spustit audio