Divadlo roku 2015 končí sezónu Klímovou hrou o lidských ideálech

20. červen 2016

Ostravská Komorní scéna Aréna má za sebou zatím nejúspěšnější sezónu. V uplynulém roce získala rekordních pět Cen divadelní kritiky, a to včetně nejlepší inscenace roku a titulu Divadlo roku 2015. Teď sezónu s podtitulem „Rok něčím tragikomický“ uzavřela poslední letošní premiérou, Lidskou tragikomedií Ladislava Klímy. Hra se do repertoáru souboru vrací po 13 letech.

Lidský život ve třech dějstvích. I tak by se dala stručně popsat poslední letošní novinka Arény. Ladislav Klíma svou Lidskou tragikomedii napsal na sklonku života a na osudech pěti spolužáků v ní bilancuje lidské bytí a jeho smysl. Samozřejmě s notnou dávkou sarkasmu a černého humoru: „Text je geniální v tom, že má oblouk, ve kterém sledujeme ideály lidí. Jsou jim věrní, chtějí jim naplnit, jsou schopni mezi sebou o ně soupeřit. Na konci vidíme zoufalost nemožnosti ideál naplnit. To je velmi vtipně přiznaná pravda,“ vysvětluje dramaturg Arény Tomáš Vůjtek, proč považuje Lidskou tragikomedii za jednu z nejlepších českých her vůbec. Proto po ní také sáhli znovu po 13 letech.

Klíma ve své Lidské tragikomedii v podstatě shrnuje základní myšlenky své filozofie. Sám sebe například promítá do postavy básníka alkoholika Pulce, zatímco v éterickém Odjinudovi představuje svůj vysněný ideál lidství. Dílo dál přibližuje Vůjtek: „Jsou tam všechny filozofické protiklady, hédonismus, askeze. Jsou to archetypální modely, které samozřejmě fungují i v dnešním světě.“

Tragikomický pohled – jako třídní sraz po dvaceti letech

Pětici kamarádů z gymnázia přivádí Klíma na scénu hned třikrát – poprvé jako čerstvé maturanty plné ideálů, pak v jejich padesáti letech a nakonec jako sedmdesátileté starce. A s postupujícím časem je to čím dál tragikomičtější pohled, říká umělecký šéf Arény Ivan Krejčí: „Je to jako třídní sraz po dvaceti letech. Téma zmarněnosti života, směšnosti až k smutku, v tom je Klíma velký autor.“

03653016.jpeg

Pro Ivana Krejčího má hra ještě jeden speciální rozměr. S Lidskou tragikomedií se před 13 lety vůbec poprvé představil na prknech Arény. Teď ji už na domovskou scénu přivádí znovu a v některých případech i se stejnými herci. V roli milovníka Shoře například diváci opět uvidí Michala Čapku. Kromě něj se v dalších rolích představil Štěpán Kozub jako nadlidský Odjinud, Šimon Krupa jako básník Pulec, Josef Kaluža coby zámožný Obnos a roli vědce Kantorky opět ztvární Marek Cisovský.

autoři: Kateřina Daňková , Karel Kratochvíl
Spustit audio