Elišku a Emila přivezly do Plzně Ohnivé vozy. Obří loutky vyrazí do ulic z nádvoří Prazdroje

27. srpen 2015

Osm obřích loutek několikrát projde ulicemi Plzně. Do Česka je přivezl španělský soubor Carros de Foc, který vystoupí od 28. do 30. srpna v pouličním průvodovém divadle v představení La Niňa.

Španělský název Carros de Foc znamená Ohnivé vozy. Miguel Ángel Martín tak nazval v roce 1994 svůj soubor, který se posledních dvacet let věnuje především pouličnímu a průvodovému divadlu a při svých vystoupeních používá loutky vysoké i deset metrů.

Miguel Ángel Martín vysvětluje pohnutky svého souboru: „Za to, že jsem se začal věnovat pouličnímu divadlu a loutkám, může i místo, odkud pocházím, tedy Alicante, které se rozkládá na území autonomního společenství Valencie, pro niž jsou typické oslavy zvané falleros - tradiční slavnosti spojené s uctěním památky Svatého Josefa. V jejich rámci se v průvodech objevují obří skulptury, které se na konci oslav pálí. Tyto sochy sice nejsou loutkami, ale loutky připomínají.

Navíc oba mí rodiče byli výtvarníci a já jsem byl od malička konfrontován s vytvářením skulptur v nadživotní velikosti. To jsem si později přenesl do své práce. Já sám jsem také studoval umění.“

Odkud se vzal první impulz a vůbec odvaha vytvořit první obří loutku a naučit se s ní manipulovat?Odvaha vytvářet a manipulovat s obřími loutkami pramení z toho, co jsem zažil a viděl právě během valencijských oslav. V průvodu se sochy nehýbaly, ani nijak nekomunikovaly s diváky. To mi bylo trochu líto, a tak jsem přemýšlel, jak to změnit, jak by se divadelní průvod mohl obohatit a co všechno by se mohlo s obří sochou, nebo loutkou dělat. Rád překračuji hranice a zkouším nové věci.

03458219.jpeg

Tak náročné mechanismy, kterými jsou částečně loutky ovládány, vyžadují odbornou spolupráci se zkušenými konstruktéryUrčitě ano. K rozpohybování loutek používáme lidskou sílu, ale taky sílu mechanickou, tedy různé jeřáby a motory. Já jsem sice schopný vymyslet, navrhnout a sestrojit některé z nich sám. Ale v mnoha případech se jedná o techniku obřích rozměrů a na to už sám nestačím.

Odkud čerpáte inspiraci pro vzhled jednotlivých loutek?Těžko říct, v podstatě o své tvůrčí inspiraci příliš racionálně nepřemýšlím, protože se týká mé skryté individuality. Takže to, jak loutky vypadají, vychází spíš z mého nitra, není to impulz z vnějšího světa. A někdy je vzhled loutky ovlivněný i tím, jak by se měla pohybovat a fungovat. Nejstarší loutkou našeho souboru je Federico, kterého jsme tady v Plzni přejmenovali na rytíře Emila. Každá loutka vznikla s nějakým záměrem a k určitému příběhu, ale jejich charaktery a vzhled je možné zasadit i do příběhů jiných. Například osm metrů vysoká marioneta se jmenuje Euterpé a měla představovat múzu hudby. Zde jsme ji ale převlékli do jiného kostýmu a stalo se z ní malé děvče Eliška. To bude mít hlavní roli v představení La Nina.

Spustit audio