Fanoušci přispěli, Issová hostuje, PanzerFaust se bude hrát

22. září 2013

Pražský amatérský soubor Kabaret Caligula od roku 1996 uvedl už 16 původních divadelních her. Tou nejnovější je PanzerFaust – „vědecko-fantastická dystopie“ na téma Goethova románu. Spolu se členy Kabaretu Caligula vystupuje na prknech pražského Paláce Akropolis také Klára Issová.

Celá inscenace by nevznikla bez finanční podpory fanoušků, kteří přispěli částkou přes 80 tisíc korun. Jak se tento příspěvek podařilo souboru Kabaret Caligula získat? Na serveru hithit.com uveřejnili video jako trailer k inscenaci a také prosbu pro své věrné diváky. Za poslané peníze slíbili řadu odměn od volných vstupenek přes vstup na VIP popremiérovou party až po oslavnou poému a vavřínový věnec.

Hostující hvězdou je Klára Issová: „O spolupráci s nějakým amatérským divadlem jsem uvažovala už delší dobu. Když mi kluci dali přečíst první verzi scénáře PanzerFausta, moc mě to bavilo,“ vysvětlila Klára Issová, proč na spolupráci s amatérským souborem kývla. Lákalo ji prý i to, že postava Markétky se v PanzerFaustovi chová úplně jinak, než byste čekali.

Co o souboru Kabaret Caligula říká divadelní kritik Vladimír Hulec? „Kabaret Caligula jsou vesměs nedávní absolventi prestižního gymnázia Jana Keplera. Mají za sebou řadu vlastních realizovaných divadelních textů, z toho dva celovečerní. S Hamletem: Přání zabít se dostali na přehlídku Jiráskův Hronov, kde vyvolali vlnu diskusí a ,postmortální' skandál, jako první inscenace amatérského souboru byla jmenována Divadelními novinami Inscenací měsíce a na festivalu … příští vlna/next wave … získal Kabaret Caligula poctu Objev roku.“

Jedním z členů souboru, tvůrců scénáře a zároveň jedním z herců, který v nejnovější inscenaci PanzerFaust ztvárňuje Mefista, je Ondřej Gabriel.

Představení by nevzniklo bez režiséra, tím je Jakub Sommer, který o členech Kabaretu Caligula říká: „V civilu jsou to advokáti, koučové komunikačních technik, političtí poradci… Neuvěřitelná sebranka. Už teď mám ale pocit, že vzniká něco opravdu zábavného. Přinejmenším to hrozně baví nás, bez ohledu na to, kdo je profesionál a kdo amatér.“ Jakub Sommer má zatím na kontě spíš filmové režie, je podepsán například pod znělkou festivalu Divadlo nebo několika hudebními klipy.

autor: Karel Kratochvíl
Spustit audio