Francouzi na Letné bavili i provokovali. Publikum zákeřnostem neuniklo

25. srpen 2014

Pár propanbutanových lahví, dřevěná prkna a tři odvážní akrobaté. Francouzský soubor Inextremiste na novocirkusovém festivalu Letní Letná diváky šokuje i baví. Tři muži, z toho jeden na invalidním vozíku, se navzájem provokují a dělají si naschvály.

Francouzský soubor Inextrémiste vystupuje v České republice poprvé. Na festivalu Letní Letná uvádí inscenaci Extrémités. Už v samotném názvu inscenace je obsažená podstata toho, co se na jeviště hodinu a půl odehrává. V artistických figurách i ve svém jednání jdou artisté do extrému.

Výchozí situace se stupňuje v průběhu představení. Ochrnutý mladík na vozíku vymýšlí naschvály komickému duu, které chováním připomíná animované postavičky Pata a Mata. Jejich nešikovnost překvapivě střídá obratnost. Muži manipulují hlavně s propanbutanovými lahvemi. Používají je jako podpěry pod dlouhá dřevěná prkna. Na těch pomocí jednoduchých fyzikálních zákonů balancují v krkolomných polohách. Dva artisté jsou rozestavění na pyramidách z prken, které muž na vozíku roztáčí dokola. Jindy zase vyrobí houpačku, na které se ti dva vymršťují do vzduchu a metají salta.

Na prknech a lahvích mnohdy balancuje i muž na vozíku. Nad svými soupeři často vyzraje. Akrobati v inscenaci figurují jako protivníci. Někdy jeden proti dvěma, jindy zase všichni tři proti sobě. Podle režiséra a jednoho z artistů inscenace Extremités Yanna Ecauvrea, nejsou muži postavami, nehrají předepsané role, ale pouze se vžívají do trochu bláznivých a komicky zákeřných situací: „Na jevišti jsme sami sebou. Nic nehrajeme. V divadle vám herec umí zahrát, že chodí po rozpáleném uhlí, vy mu to uvěříte, a přitom na jeviště žádné uhlíky nejsou. My na jevišti skáčeme několik metrů do vzduchu, balancujeme na vratkých prknech a vztahy mezi námi akrobaty jsou i na jevišti skutečné.“

Do těchto vztahů chtějí protagonisté inscenace zatáhnout i publikum. Nejen že diváky neustále atakují nějakými předměty, které do hlediště vhazují, ale sem tam někoho z hlediště vtáhnou přímo na scénu.

„Když přemýšlíme o novém představení a pak ho společně tvoříme, nesmíme zapomínat na diváky. Chceme, aby byli v neustálém napětí, pochybovali a přeli se, jestli je vůbec něco takového možné na jevišti předvést. Chceme je překvapovat a udivovat. Divák pak nikdy neví, jak bude představení pokračovat, jak to všechno dopadne,“ vysvětluje Yann Ecauvre.

Inscenace Extrémités je syrovou hříčkou o lidech, kteří rádi dělají naschvály, ale taky o lidech, kteří chápou, že k nalezení rovnováhy, je vždy zapotřebí víc, než jen jednoho člověka.

autoři: Karel Kratochvíl , Veronika Jošková Štefanová
Spustit audio