GundR: představení o bratrství a lásce k velehorám

25. listopad 2014

Je obtížnější přežít v extrémních podmínkách velehor, nebo vzdorovat mediálnímu tlaku? Odpověď hledá autorské představení GundR divadelní skupiny Wariot Ideal, které má 25. 11. premiéru v Divadle Alfred ve dvoře.

Dvě lana, spuštěná ze stropu, představují nedozírné vrcholky hor. Kvílivá hudba Davida Šmitmajera a Jiřího Rouše vám zalézá pod nehty jako mrazivý vítr Himálaje. K tomu hromada pohorek, cepíny, filmové projekce se záběry skutečných expedic. Atmosféra horolezeckých výstupů jako vyšitá. Tématem přežití v extrémních podmínkách se Vojta Švejda a Jan Kalivoda nezabývají poprvé, v minulosti to byly například inscenace Polaris (2006) nebo Plošina, forgotten sector (2011).

Tentokrát se inspirovali skutečnou událostí, příběhem Reinholda Messnera, ikony moderního horolezectví, a jeho tragicky zesnulého bratra Günthera. „Zajímala nás reakce horolezeckého světa na smrt mladšího z bratrů, propírala se tehdy morální otázka a smrt Günthera byla Reinholdovi kladena za vinu. Myslíme si, že z toho důvodu potom začal lézt po osmitisícovkách sám, bez větších expedic, protože po smrti svého bratra nechtěl mít už za nikoho dalšího odpovědnost,“ vysvětluje Vojta Švejda, člen divadelní skupiny Wariot Ideal.

Reinhold Messner je mimo jiné prvním horolezcem, který pokořil všech 14 osmitisícovek, jako první také zdolal Mount Everest bez použití kyslíkového přístroje. Daleko těžší pro něj byl ale jiný zápas, myslí si to další z inscenátorů, Jan Kalivoda: „Boj v samotném příběhu, tedy dobývání hory, pokračuje i v osobním životě zpovědí v médiích. A je to možná i těžší a složitější boj pro toho, kdo se štěstím přežil. Média otevírají jeho rány, škodí mu, ale zároveň vytvářejí osobnost Reinholda Messnera. Ten stejnými proudy, které mu ubližují, získává peníze pro své další expedice.“

GundR je prvním dílem zamýšlené trilogie, ve které se Wariot Ideal chtějí zabývat tématem bratrství. Představení je věnováno horolezcům, kteří se ze svých výprav již nevrátili.

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio