Hlášky ze Shakespeara aneb Divadelní fast food vám během dvou hodin naservíruje 37 dramat a 154 sonetů

6. duben 2016

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvede 8. dubna v premiéře hru s názvem Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Představení v režii Šimona Dominika je příležitostí pro tři herce: Tomáše Drápelu, Pavla Oubrama a Tomáše Havlínka.

Hru napsali v roce 1987 tří američtí komici: Jess Winfield, Adam Long a Daniel Singer a v řadě vystoupení s ní slavili nesmírný úspěch. Evropskou premiérou pak bylo uvedení v londýnském West Endu v březnu 1992, od té doby je úspěšně hrána v celé Evropě. „Ona je to zdánlivě samozřejmě legrace,“ říká dramaturgyně Olga Šubrtová, která o uvedení hry přemýšlela dlouhou dobu, ale dosud jsem si nebyla jistá, zda máme v divadle natolik vyrovnané a dobré obsazení, které by té hře dalo to, co myslím, že je pro takové dílo nezbytné.“

Komedie ožívá až s divákyBěhem hry zahrnující jak všech 37 Shakespearových dramat, tak jeho sonety, odehraje každý ze tří protagonistů kolem 20 rolí. Dvě hodiny jsou komponovány jako střídající se koláž nejproslulejších scén, jednovětých sekvencí nebo maximálně dvacetiminutových pasáží a civilních vystoupení herců, kteří si o díle povídají a komentují ho. Navíc, kromě divadelního umění herců tvůrci zapojí „do hry“ také diváky: „Je to taková poměrně velká interakce s diváky, kteří jsou vtaženi do děje a hrají některé dramatické postavy,“ dodává dramaturgyně představení.

03602692.jpeg
autoři: Milena M. Marešová , Vendula Kostohryzová
Spustit audio