Hodinový hoteliér premiérově v Divadle Na Vinohradech

16. říjen 2014

Nejznámější hra Pavla Landovského Hodinový hoteliér má 16. října od 19 hodin premiéru ve zkušebně Divadla na Vinohradech v režii Ivana Rajmonta. Poprvé hru inscenoval v roce 1969 režisér Evald Schorm v Činoherním klubu.

Ústředními postavami hry jsou dva svérázní penzisté, kteří za úplatu pronajímají svůj zchátralý byt dvojici mladých milenců. Ve vinohradské inscenaci je ztvárňují Oldřich Vlach a Jaroslav Satoranský. Milenecký pár hrají Pavel Batěk a nová členka souboru Markéta Frösslová.

Landovský v běhu desetiletíIntelektuál, semletý režimem, a bývalý řezník, šmelinář a milovník zvířat, který si se vším poradí. Dvě protichůdné povahy, které se neustále hádají, a přesto se navzájem potřebují. To jsou ústřední postavy Hodinového hoteliéra. Režisér Ivan Rajmont má pro Landovského hrdiny slabost, jeho hry inscenoval už před čtyřiceti lety.

„Landovský proslul především jako skvělý herec. Že je i vynikající vypravěč a dramatik, to už se o něm tolik nevědělo,“ připomíná Ivan Rajmont.

Dokumentem zahájili zkouškyHodinového hoteliéra se před třemi lety rozhodl inscenovat režisér Jan Kačer, aby s pomocí někdejších kolegů z Činoherního klubu - Vladimíra Pucholta a Josefa Abrháma - vrátil nemocnému Pavlu Landovskému chuť do života. Působivý a dojemný dokument o setkání kamarádů po čtyřiceti letech, kdy je rozdělily zákazy a emigrace, natočil Josef Abrham mladší. Právě projekcí tohoto filmu zahájil režisér Ivan Rajmont čtené zkoušky s herci.

Postavy Fány a Hanzla napsal Pavel Landovský, když mu bylo něco málo přes třicet, ale přesto se dokázal dokonale vcítit do duše dvou starců na sklonku života a ačkoli byla hra napsána v 60. letech 20. století, zachycuje jiný režim a jiné poměry, základní lidské hodnoty v ní jsou stále platné.

Spustit audio