Hostem Mozaiky byl ředitel Národního divadla v Brně Daniel Dvořák

14. září 2012

Podzimní Janáčkův festival a nová sezóna brněnského Národního divadla, výběrové řízení, které na funkci ředitele vypsala brněnská radnice a také otázka financování regionálních scén – to byla témata rozhovoru s ředitelem Národního divadla v Brně Danielem Dvořákem.

Jednou z Dvořákových ambicí je, aby se Brno stalo synonymem pro Janáčka podobně jako Salzburk pro Mozarta nebo Bayreuth pro Wagnera. Velkou roli v tom podle něj může sehrát Mezinárodní festival Janáček Brno, který se v tomto roce koná od 16. do 25. listopadu. Úvodní část rozhovoru byla tedy věnována letošnímu programu festivalu.

Pokud jde o vlastní dramaturgii všech souborů brněnského Národního divadla, měla by podle Daniela Dvořáka být hlavně širokopásmová a uspokojit co nejširší okruh diváků. „Samozřejmě se nemůžeme podbízet nějakými lacinostmi, ale chceme, aby naši diváci od nás vždycky dostali prvotřídní dramaturgický počin,“ dodává Dvořák.

00910240.jpeg

Opera kromě titulů Osud a Zázrak Heliany chystá ještě Verdiho Sicilské Nešpory, Brittenův Sen noci svatojánské a v květnu se objeví i Mozartův Don Giovanni.

K připravovaným činoherním titulům patří Machiavelliho Mandragora, komedie Apartmá v hotelu Plaza nebo detektivka Deset malých černoušků. V plánu je také Králova řeč v režii Martina Stropnického nebo Bergmanova Sedmá pečeť v režii Jiřího Nekvasila a rozruch jistě přinese i činoherní Liška Bystrouška v uchopení režisérského týmu SKUTR.

Brněnská Reduta a její činoherní tituly už se staly pojmem – objeví se Kabaret Kafka v režii Daniela Špinara, Zlatá šedesátá podle Pavla Juráčka a Gurmáni dvojice Viceníková – Mikulášek.

02180010.jpeg

Balet chystá dvě premiéry – v Praze dobře známý Youri Vámos připraví choreografii baletu Lucidor a Arabela s hudbou Alexandra Glazunova a Mário Radačovský neoklasický baletní večer ze tří jednoaktovek.

Druhá část rozhovoru byla věnována výběrovému řízení na místo ředitele Národního divadla, které začátkem září vypsala brněnská radnice. Zájemci se mohou hlásit do konce října a snad v polovině listopadu by se mělo rozhodnout. Daniel Dvořák, který má nyní za sebou pětileté brněnské šéfovské období, se konkurzu hodlá také zúčastnit. A řeč byla samozřejmě i o vypjaté situaci v Národním divadle v Praze a o financování regionálních divadel.

Spustit audio