Hra Srpen v zemi indiánů o sobectví, vstřícnosti i odpuštění

6. březen 2017

Divadelní spolek Kašpar dnes uvádí premiéru hry amerického dramatika Tracyho Lettse Srpen v zemi indiánů. Text, který získal Pullitzerovu cenu za drama i Tony Award za nejlepší hru, už dříve nastudovalo Národní divadlo v Praze a objevil se také na scénách v Plzni, Hradci Králové a Zlíně.

Podobně i Lettsova drsná tragikomedie Zabiják Joe se těší úspěchu na mnoha českých scénách. Rozpad tradičních hodnot a vztahů je ústředním tématem i ve hře Srpen v zemi indiánů. Na příběhu tří generací jedné rodiny autor s ironií a černým humorem předkládá trpký obraz současné společnosti. S herci spolku Kašpar inscenaci nastudoval Pavel Lagner, pro kterého jde o režijní debut.

Otec, úspěšný profesor a básník, náhle zmizí. Do rodného domu se sjíždějí tři dospělé dcery a teta s rodinou. Postupně se odhalují staré jizvy, křivdy a zranění.

„Myslím si, že to v obměnách prožíváme všichni. Moje přání je, aby lidé odcházeli s tím, že jsou lepší, aby si dokázali věci říct a odpustit, aby byli vstřícnější, víc se vciťovali do svých protějšků, dokázali překonat své ego a pochopit toho druhého,“ říká režisér Pavel Lagner, kterého text Tracyho Lettse natolik uhranul, že se rozhodl si na něm vyzkoušet svůj režijní debut.

03059380.jpeg

„Přistupoval jsem k tomu s velkým respektem. Text mě tak přitahoval, že jsem to nechtěl nechat v šuplíku. Režijní pocity jsou zvláštní, protože jsem herec a vidět kolegy z druhé strany barikády je hlavně zrcadlo pro mě samotného. Zároveň si jako herec uvědomuji, jak těžké to mají režiséři s herci. Je to neuvěřitelná zkušenost, přestoupit na druhou stranu.“

Ve hře se postupně odhaluje složitý propletenec vztahů, které mají k idyle hodně daleko. „Je to přehlídka sobců, kteří myslí jen na sebe, na svůj prospěch, na to, jak já se cítím. To, jak se cítí ostatní, mě vůbec nezajímá.“

V inscenaci Srpen v zemi indiánů se představí Milena Steinmasslová, Jitka Nerudová, Monika Zoubková, Martina Prášilová a další členové spolku Kašpar. Premiéra je dnes od 19.30 v Divadle v Celetné.

Jediná postava, která je ztělesněním lásky a dobroty, je indiánská služebná. V inscenaci ji hraje Eliška Boušková, tedy dívka tmavé pleti. „Myslím si, že je tam napsaná jako zrcadlo ostatním ve své čistotě, je jakýmsi principem Panenky Marie, nositelem láskyplného přístupu k lidem. Příkladem, že lze milovat i lidi, kteří jsou cizí.“

Podle režiséra Pavla Lagnera může hra Srpen v zemi indiánů sloužit divákům jako memento, jako připomenutí vlastních prohřešků, které se ještě dají napravit.

„Byl bych šťastný, kdyby odcházeli lidé s tím, že je jim těch postav líto a budou si říkat, tohle bych nechtěl nikdy zažít, nemám někde ve svém okolí podobný zádrhel, který chci vyřešit, a říct promiň? Je důležitý moment, kdy jim to bude líto, budou soucítit a víc si uvědomí, že někde v životě dělají chybu.“

autoři: Marina Feltlová , sch
Spustit audio