Jedenácté přikázání v autorské úpravě Davida Drábka uvádí Národní divadlo

21. listopad 2013

Ve Stavovském divadle má dnes premiéru hra Františka Ferdinanda Šamberka Jedenácté přikázání ve výrazné autorské úpravě režiséra Davida Drábka. O co ve hře jde?

Čtyři přátelé, zapřisáhlí staří mládenci, se vsadí, že se nikdy neožení. Když jeden z nich, Jiří Voborský v podání Saši Rašilova, sázku poruší, rozhodne se při setkání s přáteli svoji ženu zapřít a to rozpoutá celou sérii omylů a nedorozumění. Hra byla uvedena v Národním divadle v roce 1936 a sám Šamberk si v ní zahrál roli profesora Beránka. Už o rok dříve pořídil filmovou verzi režisér Martin Frič podle scénáře Otakara Vávry a Emila Artura Longena s Hugo Haasem v hlavní roli.

David Drábek je znám jako odvážný a provokativní dramatik, který se nebojí autorsky zasahovat i do děl klasiků, jako tomu bylo v případě Figarovy svatby nebo Richarda III. v Klicperově divadle v Hradci Králové. I Šamberkův text mu posloužil jako odrazový můstek k vytvoření vlastní verze, v níž například jednu z postav proměnil v mouchu.

Dobře to dopadne, slibuje režisér David Drábek

„Ten text mě zaujal námětem, který zavdává hodně příležitostí k řádění. A taky to, že jsme po čtyřicítce všichni v krizi středního věku, dětinští, otlučení bývalým životem. Odhalujeme mechanismus, jak se kdo vymlouvá, co skrývá, zakrývá, co se snaží o sobě vydávat jako svědectví.“

02807039.jpeg

Režisér na původní hře Františka Ferdinanda Šamberka stavěl, ale adaptoval si ji pro své potřeby: „Chtěli jsme, aby to bylo z první republiky, mísíme archaickou češtinu i civilní mluvení. Vyšinutí z předlohy je téma, vztahy ukazujeme daleko méně selankovité, byť jsou komické. Jsou možná vtipné, ale nejsou příliš veselé, když je člověk domyslí.“

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio