Když opustíme domov, ponecháme ho vlkům. Premiéra hry Evropa v prostoru NoD

22. únor 2017

Experimentální prostor NoD zahájil novou dramaturgickou linii vlastních produkcí, jejichž témata odrážejí aktuální dění kolem nás. Nyní uvádí premiéru hry Evropa současného britského dramatika Davida Greiga. Ta se zabývá otázkou domova, touhou po místě, kam můžeme patřit, kde se budeme cítit bezpeční.

Nástupiště malého železničního nádraží v pohraničním městečku kdesi uprostřed Evropy je ústředním dějištěm hry. Poklidný život místních obyvatel naruší příchod dvou cizinců. David Greig napsal toto drama v roce 1994 a zachytil v něm atmosféru, která panovala během války na Balkáně. Tehdy netušil, že i po 23 letech bude téma běženců aktuální.

„Text působí dost současně a zároveň je náročný v tom, jakou má skladbu. Je to napsané pro skupinu. Jeden na druhém závisíme, to je princip celé věci. Osamělý jsem k ničemu,“ říká režisérka Viktorie Čermáková, která se záměrně nesnaží zasadit děj do konkrétní doby.

„Když je něco tvůj domov, jsi za něho zodpovědný. Ve chvíli, kdy tu zodpovědnost pustíš, utečeš a opustíš domov, ponecháváš ho vlkům.“

V inscenaci Evropa se představí Elizaveta Maximová, Marie Štípková, Hynek Chmelař, Zdeněk Velen a další. Hra v režii Viktorie Čermákové má premiéru ve středu od 20. hodin v experimentálním prostoru NoD.

Celou hrou se prolínají dvě myšlenkové linie, které se zajímavě konfrontují. „Opuštění domova nebo lpění na tom, že budu jen tady a nehnu se nikdy, protože mám strach z nových věcí a bojím se poznávat cokoli nového. Když někdo „zůstane“, můžeme ho za to pochválit, protože pomáhal dětem v Aleppu, aby se nebály. Nebo se mu můžeme posmívat, protože je zbabělý. Příběhy každého z nás mají jiné důvody, proč jsme se někde zůstali nebo se přesunuli jinam.“

autoři: Marina Feltlová , sch
Spustit audio