Krásné a moderní? Ale předražené! Promarněná šance?

6. leden 2015

Boj s moderními technologiemi, stížnosti starších diváků na schody a špatnou viditelnost a velké množství premiér - takové byly v kostce první čtyři měsíce Nového divadla v Plzni, které se divákům otevřelo 6. září 2014 premiérou hry Framendr.

Jeden hlas tvrdí: „Předražená a promarněná šance,“ jiný zas: „nevadí mi, je krásné a moderní.“ Takové jsou hraniční reakce Plzeňanů na jejich Nové divadlo. Naprostou většinu diváků ale jednotně zaskočily velké a vleklé problémy s moderními technologiemi - před měsícem kvůli nim dokonce museli divadelníci zrušit představení těsně před jeho začátkem a dvanáctkrát už zrušení velmi hrozilo.

Mechanika funguje, elektronika už hůřeHned před prvním představením musel ředitel divadla, Martin Otava, omlouvat technické nedostatky. Je příčinou problémů nízká kvalifikace obsluhy? Martin Otava nabízí jiné vysvětlení: „K ovládání máme už dokonale zaučené naše zaměstnance, kteří se žádných ovládacích chyb nedopouštějí. Také mechanické části budovy jsou v pořádku. Problémy jsou se serverem. Ovládací prvky mechaniky jsou zde, v Plzni, ale jejich technologické řízení se řeší na dálku, je v Německu ve správě firmy Bosch. Tam je počítačové centrum a tam se programují. Chybou není, že je to umístěno v Německu, ale protože jde o komplikované systémy.“

03198519.jpeg

Na druhou stranu zvládají divadelníci nabízet publiku rekordní počet premiér, v aktuální sezóně jich je 26. Radost a uspokojení z jejich provedení ale ruší negativní ohlasy například na architektonické řešení vnitřku budovy a „nešikovných“ schodů nepravidelných délek, po nichž diváci přicházejí do hlediště. Případnou nápravu nepraktických prvků znejisťuje finanční náročnost, neboť jistou část dotace z Evropské unie, kterou městu plzni Regionální operační program Jihozápad neproplatí.

Nejbližší akce plzeňského Nového divadla17. ledna bude součástí oficiálního zahájení programu Evropské hlavní město kultury 2015. 22. a 23. ledna už bude v jeho prostorách hostovat první formace z cyklu evropských špiček: Les Slovaks, slovenští tanečníci, kteří žijí a tvoří v Bruselu a spolupracují se známými a uznávanými skupinami současného tance.

autoři: Milena M. Marešová , Petra Kosová
Spustit audio