Miroslav Melena – Ve službách divadla

14. červen 2011

V prostorách Staroměstské radnice v Praze nyní probíhá výstava „Ve službách divadla – Miroslav Melena / Scénograf a architekt“, která představuje celoživotní dílo jednoho z nejvýznamnějších českých scénografů a divadelních architektů.

Těžištěm výstavy jsou inscenace liberecké a posléze pražské Ypsilonky, kde uplatnil svůj originální přístup k jevištnímu prostoru jako místa pro hru. Architektonická část, jejímž kurátorem je Josef Vomáčka, seznámí návštěvníky s významnými pracemi i pro další scény – Divadlo Archa v Praze, Městské divadlo a Reduta v Brně, Horácké divadlo v Jihlavě a další.

U příležitosti výstavy vychází také rozsáhlá dvojjazyčná monografie „Miroslav Melena / Scénograf a architekt“. Více řekla Lindě Petákové kurátorka scénografické části výstavy Helena Albertová.

Výstavu „Ve službách divadla“ připravil Institut umění – Divadelní ústav ve spolupráci s Teatrum mundi o. s. jako součást doprovodného programu v rámci Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru 2011. Navštívit ji můžete do 28. června v prostorách Staroměstské radnice v Praze. Pro zájemce je také připravena komentovaná prohlídka, která se uskuteční 21. června v 11 hodin.

autor: Linda Petáková
Spustit audio