Na Altaji začíná všeruský festival; moskevské Velké divadlo čekají personální změny

4. srpen 2014

Rošádám na první scéně ruské metropole a festivalu Šukšinovy dny na Altaji se věnuje Jana Klusáková ve výběru aktualit z Ruska.

Barnaul je šestisettisícové ruské město; tato metropole Altajského kraje leží v západní části Sibiře na řece Obu. Koncem letošního července tam začal všeruský festival „Šukšinovy dny na Altaji“. Připomínám, že Vasilij Šukšin byl ve své době navzdory nepřízni ideologů mimořádně oblíbený ruský prozaik, dramatik, scenárista, režisér a herec.

Původně vesnický učitel vystudoval v Moskvě filmovou fakultu VGIK, od roku 1960 do roku 1973 natočil pět filmů podle vlastních scénářů a ve většině z nich hrál. Za všechny jmenuji skvělý snímek Červená kalina (Kalina krasnaja) z roku 1973, ve kterém Šukšin ztvárnil hlavní roli propuštěného vězně. O rok později zemřel ve věku 45 let při natáčení Bondarčukova válečného filmu Bojovali za vlast (Oni sražalis za rodinu).

Letošní festival byl uspořádán u příležitosti 85. výročí Šukšinova narození - všestranný umělec pocházel právě z Altajského kraje, ze vsi Srostki. Šukšinovy dny zahájilo provedení symfonické svity Eduarda Artěmjeva Mistr; známý skladatel filmové hudby ji napsal speciálně pro tuto příležitost. Na programu je dále soutěžní přehlídka dokumentárních a studentských filmů (celkem na čtyřicet snímků). Uvidí je diváci ve městech Alejsk, Barnaul, Bělokuricha, Bijsk, Slavgorod a v Šukšinově rodné vsi Srostki. Na závěr akce budou uvedeny do prodeje nové devítisvazkové sebrané spisy Vasilije Šukšina, včetně jeho dosud nevydaných prací.

238. sezóna Velkého divadla v Moskvě skončila

Generální ředitel Velkého divadla Vladimir Urin shrnul výsledky sezóny a za nejvýznamnější událost označil výměnu hudebního vedení: místo penzionovaného Vasilije Siňavského nastupuje mladý Osetinec Tugan Sochijev (1977), stále ještě šéfdirigent Berlínského symfonického orchestru. Ve Velkém divadle se představí koncertním provedením opery Petra Iljiče Čajkovského Panna orleánská – stane se tak na svatého Kosmu a Damiána v pátek 26. září na historické scéně Státního akademického Velkého divadla, jak zní oficiální název této ostře sledované instituce.

Na příští sezónu se připravuje šest operních premiér. Návrhy dekorací jsou připraveny, obsazení rovněž. Vladimir Urin oznámil, že z repertoáru budou vyřazeny opery Nabucco a Carmen a v říjnu se koná výběr nových představitelů do Evžena Oněgina (režie Dmitrij Čerňakov). „Na zásadních neboli klíčových místech se objeví noví lidé,“ uzavřel svůj projev generální ředitel Velkého divadla v Moskvě.

autor: jak
Spustit audio