Na Vinohradech lapají přelétavého ptáčka smíchu podle zaručeného scénáře

6. leden 2017

Na scéně pražského Divadla na Vinohradech má už téměř své domovské právo tvorba mistra situační komedie, Georgese Feydeaua. Jeho hra s názvem Když ptáčka lapají tam bude mít premiéru 6. ledna v režii ředitele divadla Tomáše Töpfera.

Hru Když ptáčka lapají napsal Geroges Feydeau v roce 1894 pod názvem Un fil à la patte. Geroges Feydeau je označován za mistra vaudevillu. Jeho hrám se nevyhýbá ani slavná pařížská scéna Comédie-Francaise, která hru Un fil à la patte uváděla v letech 2010 a 2011 v režii Jérôma Deschampa.

Jak je u Feydeaua zvykem, jeho příběhy nemají složitou zápletku V případě hry Když ptáčka lapají jde především o záletnictví, výhodné manželské sňatky a z toho plynoucí zmatky. Záletník Fernand se má oženit s mladinkou Vivianou, která je jedinou dcerou ctihodné pařížské baronky. Problém je ale v tom, že nemá odvahu to přiznat své dosavadní milence, populární šantánové zpěvačce Lucettě. Podle dramaturgyně vinohradského divadla Barbory Hančilové se při inscenování takové situační komedie musí klást velký důraz především na tempo a rytmus: „O Feydeauovi se říká, že jsou to ozubená kolečka nějakého stroje, která do sebe perfektně zapadají. To jsem při přípravě pochopila, jak důležitý je pro situační komedii temporytmus, že to musí fungovat tak, že jakmile odchází jedna postava, druhá už musí být ve dveřích. A pokud by to nefungovalo, tak se zhroutí struktura jevištního tvaru. Přitom režisér musí dát herci velkou volnost, ale zároveň musí udržet situaci pod kontrolou, aby se její rozehrávání nestalo extemporováním.“

03776156.jpeg

V porovnání s ostatními situačními komediemi vznikajícími v současnosti, je podle Barbory Hančilové opravdu kvalitní: „Autor psal z určitého neštěstí z pocitu, v jakém stavu se společnost nachází. Zároveň se ve svých hrách vysmíval sám sobě i svým známým. A když čtete současné hry, tak najdete mnoho zajímavých, vážných dramat, věcí zajímavých formou nebo roztříštěným časem, ale strašně těžké najít technicky zdařile napsanou komedii.“

Režisér Tomáš Töpfer uvedl hru Když ptáčka lapají také v Divadle Na Fidlovačce v roce 2011, tenkrát ale pod názvem Proutník pod pantoflem. Někteří herci, kteří hráli v této inscenaci v Divadle na Fidlovačce, se nyní objeví i ve vinohradském obsazení, například Mark Holý jako Fernand de Bois nebo Tereza Bebarová jako varietní zpěvačkou Lucetta, kterou alternuje Andrea Černá.

Spustit audio