Napětí mezi mužem a ženou v čistě taneční podobě

20. srpen 2014

Křehký půvab žen a nezdolná síla mužů jsou prvky, na kterých je založena novocirkusová inscenace nabízená v premiéře na festivalu Letní Letná. Představení nazvané Loser(s) uvádí český soubor DaeMen s živým hudebním doprovodem.

Artistické duo DaeMen se dřív zaměřovalo spíš na akrobatickou exhibici. S inscenací Losers soubor přináší jiný styl a zároveň se rozrůstá na celkem osm členů. Ke tvůrčí spolupráci na premiéře inscenace přizvali u nás i v zahraničí známého choreografa a tanečníka Jarka Cemerka.

Čistě taneční přístupCemerek v inscenaci figuruje nejen jako choreograf, ale také jako režisér. Obvykle se českou novocirkusovou režií zabývají divadelní režiséři. Čistě choreografický a taneční přístup, jako tomu je v případě Loser(s), je v České republice vítanou změnou. Jarek Cemerek měl navíc nelehký úkol, skupinu akrobatů musel během několika měsíců naučit tančit.

Síla oslovuje diváka „Já jsem se inspiroval akrobaty v drilu a dřině,“ říká Jarek Cemerek, „zákonitosti akrobacie neznám, to nás na škole neučili, čili člověk pak musí rychle reagovat, vybírat, eliminovat. Inspirace z akrobacie je pořád. Jde o výkon, o to maximálně využít sílu k tomu, aby tu dívku udrželi, nebo vyhodili do vzduchu. Když se tato síla přenese i do tance, tak to má drive a divák se na to napojí, protože cítí to fyzično.“

Příběh inscenace Loser(s) je inspirovaný verši Anny-Marie Mlezivové. Inscenace vypráví o vztahu mezi mužem a ženou, v němž muž miluje víc, než žena. Na základě takto nevyrovnaného poměru vznikají vášnivé i úsměvné situace. Ty se znásobují s počtem účinkujících. V inscenaci vystupují dvě ženy, jedna tanečnice a jedna akrobatka.

Tvář přivrácená kontra odvrácenáJarek Cemerek dodává: „Jedna tanečnice byla potřeba a akrobatka znázorňuje její alter ego, to, co mají muži i ženy, když cítí, že si nevěří, ten vnitřní našeptávač, nebo i v negativním slova smyslu. Já jsem se zaměřil spíš na toho negativního, třeba i závistivého.“

Přemety, tanec, dynamikaInscenaci Loser(s) dominuje pohybová složka. Účinkující akrobaté předvádí jednotlivé situace svádění i zápasu o dívku pomocí salt, přemetů ve vzduchu i na zemi, balančními technikami na rukou a v neposlední řadě současným tancem. Zvláště taneční prvky, které předvádí pětice mužských protagonistů, vynikají svižnou dynamikou, napětím a mužnou silou.

O komické situace se na začátku i v průběhu představení postará hudebník Ondřej Havlík, který děj doprovází beatboxem.

Spustit audio