Nebeský Sweet Sweet Sweet

19. červen 2015

Českou republiku zastupuje na Pražském Quadriennale projekt scénografky Jany Prekové, jedenáctidenní festival Sweet Sweet Sweet věnovaný režisérovi Janu Nebeskému. Probíhá od 18. do 28. června, každý den od 10 hodin do půlnoci v prostorách Nové scény Národního divadla a na Piazzettě.

V průběhu festivalu se představí Nebeského spolupracovníci, studenti i začínající umělci. Celkově zahrnuje 154 hodin živého a interaktivního umění, které má několik dramaturgických linií. Tou stěžejní je premiéra a následné tři reprízy inscenace Jana Nebeského Sweet.

„Nebeský je režisér hodně obrazový,“ říká scénografka Jana Preková, která s režisérem Janem Nebeským spolupracuje už přes třicet let, „většinou zná obrazové koncepce a i když někdy nebyl autorem scény, vždy jsme si o ní hodně povídali. Je to jeden z mála režisérů, kteří přemýšlí v obrazech nebo v tónech.“ Právě vizuální stránka Nebeského inscenací umožňuje představit ho jako důležitou osobnost na poli scénografie.

Čtěte také: PQ 2015

A co všechno nabídne festival Sweet, Sweet, Sweet?„Słodki, słodki, słodki, nebo sladký, sladký, sladký, případně dolce, dolce, dolce,“ vysvětluje Jana Preková, „tedy třikrát sladký, což znamená, že to může být i ´bitter´. Je to jedenáct dnů průběžných akcí, které se prolínají a vzájemně fúzují“. Je to přibližně padesát umělců vybraných Janem Nebeským, kteří se představují svými instalacemi a vstupují do akcí druhých.

03412325.jpeg

Součástí festivalu bude také inscenace Sweet v režii samotného Jana NebeskéhoKaždé provedení inscenace bude svého druhu premiérou. Půl až tři čtvrtě hodiny zde bude otevřená performance, pro kterou byly použité velmi improvizované kostýmy. K tomu umělci přidali krátký text Ivana Wernische, na který si účastníci produkce složili nějakou melodii – to trvá asi půl hodiny, potom bude představení Jana Nebeského.

Doprovodné akceSoučástí festivalu je Fresh Tresh - doprovodný program, kterého se zúčastní umělci mladé generace a aktivisté veřejného prostoru, kteří dotvoří atmosféru pulsujícího místa Piazzety. Během Sweet Sweet Sweet bude také představen veřejnosti archiv Nebeského díla, který vzniká ve spolupráci s Divadelním ústavem.

Spustit audio