Nejlepším tanečníkem slováckého verbuňku je Jakub Tomala

3. červenec 2013

První místo v soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku si už po třetí vybojoval na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici sedmadvacetiletý Jakub Tomala z Popovic.

Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku má na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici, který skončil v neděli 30. června, už osmadvacetiletou tradici. Soutěž, která ve svých počátcích doslova bojovala o každého tanečníka, má svá pravidla, systém postupových regionálních kol, svůj jarní seminář i svou odbornou a seniorskou porotu.

Slovácký verbuňk, ohnivý mužský sólový skočný tanec, byl v roce 2005 zapsán organizací UNESCO v prestižním Reprezentativním seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva.

V sobotním závěrečném finále se na pódiu strážnického stadionu Zahrada představilo 17 tanečníků. Třetí místo si „vyverboval“ Pavel Vařecha ze Strážnice, druhé Stanislav Popela z Perné a vítězem se už po třetí ve své taneční kariéře stal sedmadvacetiletý učitel a muzikant Jakub Tomala z Popovic, člen známých cimbálových muzik Mladí Burčáci a Burčáci ze sousedních Míkovic. Jen malou chvíli po převzetí titulu se Jakuba Tomaly na první pocity z vítězství zeptal ve Strážnici redaktor Karel Oujezdský.

Spustit audio