Co Jan Burian sleduje změnami v Národním divadle?

23. prosinec 2013

Proč zrušil místo ředitele Nové scény? Jaký bude osud Laterny magiky? To jsou jen některé otázky, které položila odpolední Mozaika řediteli Národního divadla Janu Burianovi. Ptali jste se ho i vy v on-line chatu.

Co Národní divadlo získá připojením Nové scény k činohře?

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian s účinností od 1. ledna zrušil pracovní místo ředitele Nové scény. Zaměstnanci, provoz i repertoár přejdou do kompetence šéfa činohry Michala Dočekala. Dosavadní ředitel Nové scény Štěpán Kubišta dostal od Buriana nabídku na jiné pracovní místo, ale odmítl ji: „Nabídku na alternativní posty v Národním divadle jsem odmítl, protože nesouhlasím s připojením Nové scény k Činohře Národního divadla.“ Jaké argumenty má Jan Burian?

Proč ND odchází z Kolowratu?

Národní divadlo s koncem divadelní sezony opouští svou pátou scénu – podkrovní Divadlo Kolowrat, kde bylo od roku 1991 v mecenášském pronájmu od rodiny Kolowrat-Krakowských. Právě repertoár Kolowratu přejde na Novou scénu. Jaké inscenaci se budou přenášet a vejdou se na jedno jeviště s Laternou magikou?

Co bude stát víc: dokončení rekonstrukce, nebo dorovnání platů?

Jan Burian tvrdí, že Národní divadlo v minulosti platilo hercům, muzikantům nebo třeba tanečníkům v rozporu se zákonem. Bývalý ředitel divadla Ondřej Černý jakékoliv pochybení odmítá. Kdo na změnách v odměňování prodělá a jaký je plat sólisty Národního divadla?


autor: Karel Kratochvíl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.