Originální pražský umělecký prostor ideální pro příznivce současného divadelního umění

21. říjen 2016

Skupina divadelníků před víc než dvěma lety zjistila, že jedna z pražských studentských kolejí skrývá sice chátrající, leč okouzlující divadelní sál. Ve Švehlově koleji na Žižkově tak vytvořili společnými silami multikulturní umělecké centrum, které nazvali Venuše ve Švehlovce.

V sále ve stylu art deco se dnes střídají tři rezidenční sobory a celá spousta dalších progresivních umělců.

Jedná se o divadelní sál v domě postaveném ve stylu art deco s prvky rondokubismu Stavba je dokladem stylové rozmanitosti architektury v dané lokalitě a v daném historickém období. Budovu v letech 1923 až 25 navrhl architekt Jan Chládek, sochařské práce provedl František Uprka. V objektu zůstalo zachováno bohaté architektonické členění vestibulu a schodiště. Sál byl tedy postavený jako součást komplexu Švehlovy koleje. Jeho význam za doby komunismu pozvolna upadal, stejně jako investice do údržby a oprav. Po roce 1989 tam krátce fungoval klub Belmondo, poté se sál až do současnosti pro veřejnost uzavřel.

03729135.jpeg

Jak a kým byl tento prostor objeven?Sál objevil soubor Depresivní děti touží po penězích pro představení Loni v Marienbadu. Okouzlil ho natolik, že se rozhodl dát jej do pořádku a přizvat k hostování v něm další soubory. Kouzlo toho sálu spočívá v jeho tvárnosti. Každý soubor nebo i festival ho využívá jinak; někdy jen jeho části, jindy ho do divadelního představení pojmou celý.

Prošel sál ve Švehlově koleji nějakou zásadní proměnou?V podstatě muselo dojít k nějakým úpravám, ale jen základním. Rozhodně se nic nebouralo a nestavělo. Jen se musel pořádně vyčistit a zabezpečit, což samozřejmě dalo spoustu práce. Navíc sál často využívali čeští a zahraniční filmaři válených filmů, tedy nebyl v úplně nejlepším stavu. Jak jsem říkala, nejpůvabnější na něm je právě ten zub času, který se do stěn vryl.

Kdo v současné době tento prostor využívá?Rezidenčně ve Venuši ve Švehlovce působí tři divadelní soubory. Jak už jsem říkala, byl objevný souborem Depresivní děti touží po penězích a ten v něm sídlí dodnes. Také zde působí Chemické divadlo a soubor Lachende Bestien. Zástupci těchto souborů budou hosty odpolední Mozaiky, kterou budeme od 16 hodin z Venuše vysílat. Za Depresivní děti... to bude Jakub Čermák, za Chemické divadlo Vojtěch Bárta a za Lachende Betsien Michal Hába. Všechno to jsou mladí a progresivní režiséři, kteří se zaměřují na autorské divadlo. Ale abychom to vyvážili, pozvaly jsme s moderátorkou Kristýnou Frankovou i ženy, produkční prostoru Venuše ve Švehlovce Barboru Mitošinkovou a také režisérku Zuzanu Burianovou, která bude mluvit o své nové premiéře Co čumíš! Ta bud součástí festivalu Případ pro sociálku, o kterém dnes taky bude řeč.

03729137.jpeg
Spustit audio