Oslavy Williama Shakespeara v Británii a na Vltavě

22. duben 2014

23. dubna uběhne 450 let od narození největšího dramatika všech dob Williama Shakespeara. Alespoň takhle si to kulturní svět stanovil. Události spojené v Británii s oslavami výročí pro Mozaiku shrnula Jana Soprová.

I když se po staletí vedou spory o to, kdo vlastně Shakespeare byl, a jestli ty hry koneckonců nenapsal někdo jiný, datum 23. 4. se stalo jakýmsi symbolem (za dva roky se bude ve stejný den vzpomínat 400. výročí Shakespearova úmrtí). Oslavuje se nejen v Anglii, ale po celém světě. I když každodenně mohou diváci vidět ve stovkách a tisících divadlech po celém světě nějakou jeho hru, výročí přece jen vyžaduje cosi navíc.

Labuť avonská

Je logické, že ti největší fanoušci alžbětinského barda zamíří do jeho rodiště, malebného anglického městečka Stratfordu nad Avonou, kde na sobotu 26. dubna připravily zdejší nadace, charitativní i umělecké spolky společně s Royal Shakespeare Company skutečně velkorysý celodenní program, v němž shakespearovští hrdinové doslova zaplaví celé město. Narozeninový průvod vyrazí v jedenáct hodin, projde centrem a položí květiny u Shakespearova hrobu v Kostele svaté trojice. Poté speciální host, Lady Godiva, povede průvod kostýmovaných postav ulicemi města až k Bancroftovým zahradám, kde se doslova rozpoutá lidová veselice složená z koncertů, scének a nejrůznějších performancí. Divadelní i mimodivadelní aktivity připomínající Shakespeara však proniknou celé město skrz naskrz. Součástí programu bude například maratón, čili provedení všech Shakespearových her během dvou hodin pod názvem Shakespeare nahlas!

V běžně nepřístupných zahradách kolem New Place, Shakespearova posledního domu, ale i na dalších místech se odehrají pikniky, spojené s dětským rejem nymfiček a rytířů. Právě na děti a mládež především míří nejrůznější workshopy, kde budou moci s rodiči nahlédnout do umění scénických soubojů, líčení, umění blankversu a renesančních zpěvů. Nejen bardovy verše zazní na improvizovaných jevištích, kde svůj talent před diváky ověří mladí britští básníci. Při projížďce po Avoně ovšem budou výletníkům znít výhradně slavné Sonety. Kolem sídla Královské shakespearovské společnosti bude od rána do večera znít hudba, od balkánské dechovky po staré madrigaly. Děti na terasách před divadlem budou moci vyrobit symbolické přání Vilíkovi, vyrobit si královskou korunu či vílí květinový věnec, a také prstové loutky s podobou hrdinů Shakespearových her. K vidění a osahání bude také výstava divadelních rekvizit. A pro všechny návštěvníky stratfordských míst, spojených s Williamovým životem, bude k ochutnání dílek obrovského narozeninového dortu, který k této příležitosti upekli a nazdobili místní cukráři.

02846970.jpeg

Oslavy potrvají dva roky

Pokud však příznivci slavného alžbětince tento víkend nestihnou, nemusí zoufat. Royal Shakespeare Company má v plánu v podstatě permanentní oslavy až do 400. výročí bardovy smrti 23. dubna 2016. Nejenže hodlají během této doby uvést jak ve Stratfordu, tak londýnském Barbicanu všechny jeho hry, ale s projektem Dream 16 putovat po celé Británii s inscenací Snu noci svatojánské, do níž se vždy v regionech zapojí v rolích řemeslníků, skřítků a víl místní amatérské spolky a školáci. K shakespearovskému výročí se chystá také velkorysá výstava v Muzeu Viktorie a Alberta v Londýně, a Shakespearův Globe bude neustále v permanenci s velkou nabídkou jak vlastních, tak i pohostinských shakespearovských inscenací.

Můžeme jen dodat, že i v Praze budou mít fanoušci možnost připomenout si narozeniny velkého alžbětince. A to ve dvou večerech 22. a 23. dubna v divadle Kolowrat společně s Prague Shakespeare Company, která připomene v anglicko–české interpretaci Shakespearovy Sonety a slavné monology z jeho her.

Shakespeare na Vltavě

02975553.jpeg

Stanice Vltava se rozhodla umístit 23. dubna exkluzivně na web pět her Williama Shakespeara, jehož 450. výročí narození si v tento den připomene celý svět. Co víc, hry budou posluchačům k dispozici pro on-line poslech po dobu dvou týdnů na webu stanice Vltava.

A na závěr ještě jedna pozvánka k poslechu v předvečer výročí: osobitý autorský Kabaret Shakespeare Lucie Trmíkové a Jana Nebeského, inspirovaný Shakespearovými sonety, který se stal jednou z největších divadelních událostí minulé sezony, uvedeme v úterý 22. dubna v 21.30 hodin.

autoři: Jana Soprová , Karel Kratochvíl
Spustit audio