Ostrov, kde hrají 2 + 1. Mozaika v živém vysílání z VILY Štvanice

2. listopad 2015

Přímý přenos z VILY Štvanice, která po úspěšném roce fungování v nově otevřeném kulturním prostoru na Praze 7 vstupuje do druhé sezóny. Zároveň dva domácí soubory - Tygr v tísni a Geisslers Hofcomoedianten - přibraly třetí, a to Divadlo LETÍ.

Dva divadelní soubory, Tygr v tísni a Geisslers Hofcomoedianten, společně otevřely v říjnu 2014 nový kulturní prostor VILA Štvanice. Místo pro divadelní představení, koncerty, výtvarné dílny, ale také pro setkávání v příjemném prostředí místního baru přímo na pražském ostrově Štvanice: „VILA je osamoceným objektem, její provoz tedy nikoho neruší.

03504234.jpeg

V přízemí bývala tančírna, proto je dnes poměrně snadné vybudovat v klenutém prostoru divadelní a koncertní sál. Navíc nám vila při přípravách a uvádění první inscenace přirostla k srdci a stala se oázou ve shonu a hluku hlavního města,“ popisuje kouzlo místa dramaturgyně Tygra v tísni Marie Nováková.

K obydlení nového kulturního prostoru přizval Tygr v tísni divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten, který s nadšením nabídku přijal. “GH se již nějakou dobu poohlíželi po vlastním divadle v Praze, které by jim přineslo provozní a diváckou svobodu a Vila nabízí nejen to, ale i přidanou hodnotu úžasného genia loci, na které jsou GH tolik zvyklí z Kuksu, kde před 14 lety vznikli a přes léto stále působí,“ uvádí umělecký šéf Petr Hašek.

03504231.jpeg

Divadlo LETÍ doplní štvanický výběr toho nejlepšího z malých nezávislých pražských divadel. Navíc je to logický krok, protože všechny tři soubory jsou propojeny nejen personálně, ale i dřívější spoluprací,“ říká ředitel VILY Ivo Kristián Kubák o „přírůstku“ do VILY Štvanice, které tak našlo svou stálou scénu. O spolupráci a očekávání říká umělecká šéfka Divadla LETÍ Martina Schlegelová: „V září bude Divadlu LETÍ deset let. Rozhodli jsme se, že narozeniny už oslavíme v novém prostoru. Koncept VILY coby ostrovního centra několika nezávislých divadel nás oslovil a jsme rádi, že budeme moci společně vytvářet značku VILY jako přístavu pro diváky, kteří vyhledávají divadlo s jasně vyhraněným názorem i poetikou. Štvanice je navíc místo, které má ducha a myslím, že bude inspirovat i naše publikum.“

03504232.jpeg
autor: Karel Kratochvíl
Spustit audio