Poslechněte si Mozaiku speciál z pražské Knihovny Václava Havla

5. říjen 2016

Zvláštní vydání Mozaiky z 5. října 2016 k poctě Václavu Havlovi vysíláme u příležitosti 30. výročí od listopadových událostí. O Havlově literární i dramatické tvorbě promluvila teatroložka a editorka Antikódů Lenka Jungmannová, zkušenosti s Havlovou poslední dokončenou hrou Odcházení přidal režisér David Radok.

Prvním hostem byl spisovatel a programový ředitel knihovny Václava Havla Jáchym Topol. Zpívala Monika Načeva s kytarovým doprovodem Michala Pavlíčka. Průvodní slovo měli Klára Fleyberková a Petr Šrámek.

Knihovna Václava Havla, jak čteme na jejím webu „shromažďuje, zkoumá, zveřejňuje, šíří a hájí myšlenkový, literární a politický odkaz velké postavy moderních českých dějin – spisovatele, dramatika, myslitele, bojovníka za lidská práva a československého a českého prezidenta. Zabývá se také osobnostmi, událostmi a jevy, které s odkazem Václava Havla souvisí, a snaží se je přibližovat a zasazovat do dobového i současného kontextu“ Od srpna 2014 sídlí Knihovna Václava Havla na adrese Ostrovní 13, Praha 1 a v posledních pěti letech je jejím programovým ředitelem Jáchym Topol, který oponoval legendě o tom, že ho sám Václav Havel před touto funkcí varoval coby spisovatele. Pro Jáchyma Topola jsou to pozice nesrovnatelné a vzájemně se nevylučující, že v posledních letech nevydal knihu, je podle něj přirozené, protože nějaká vynucená pravidelnost by ho, podle jeho slov, stresovala mnohem více. Práce v knihovně je pro něj zavazující právě v ohledu na disidentské aktivity jak Václava Havla, tak i mnohých dalších.

03718336.jpeg

Nové a doplněné vydání sbírky grafických básní Václava Havla – Antikódy

K vydání knihu připravila teatroložka Lenka Jungmannová. O doplňcích a „objevech“ píše: „Od posledního vydání Antikódů v roce 1999 bádání v archivu Václava Havla pokročilo, a tak bylo nově nalezeno 7 grafických básní, kompletní znění autorova teoretického textu o nich a také originály sedmnácti dříve již uveřejněných typogramů. Nejnovější vydání tedy obsahuje navíc 7 typogramů. Unikátním nálezem, který jsme do knihy rovněž zařadili, je pak kompletní znění Havlova eseje o vizuální poezii, který napsal v polovině 60. let – tedy v době, kdy pracoval na Antikódech.“

03718118.jpeg

Odcházení v Arše jako uzavřený kruh

„Režírovat Havlovy hry vůbec není jednoduchý úkol,“ zmínila Lenka Jungmannová. Na scéně Divadla Archa poslední dopsanou hru Václava Havla Odcházení režíroval David Radok. I když jeho doménou je především operní režie, tohoto úkolu se ujal rád, a samozřejmě to bylo především kvůli osobnosti autora: „Jednak se mi líbily jeho hry a také jsem si na něj vzpomínal jako dítě, bylo to pro mne i spojení s mým otcem, který měl ve Vídni režírovat jednu z her Václava Havla, a nedošlo k tomu, protože zemřel. A koneckonců, když jsme se konečně dostali až k představení v Divadle Archa, tak to je prostor, v němž můj otec začínal coby asistent E. F. Buriana. Potom také já jsem tam spolupracoval s Václavem Havlem, který kdysi byl asistentem mého otce. Myslím, že se měli hodně rádi, takže pro mne to bylo také zakončení jistého okruhu.“

03718381.jpeg
autoři: Milena M. Marešová , Petr Šrámek , Klára Vičíková
Spustit audio