Požitkáři – poetické drama o smrti

24. říjen 2014

Pražské Divadlo Na zábradlí uvádí 24. 10. premiéru autorské inscenace Požitkáři. Tvůrčí dvojice Jan Mikulášek a Dora Viceníková se tentokrát zaměřila na téma konce života.

Soubor Divadla Na zábradlí se rozhodl na tématiku smrti pohlédnout z nejrůznějších úhlů pohledu: skrze texty filozofů, dramatiků, básníků, vědců i samotných herců. V představení poprvé vystoupí tři noví členové hereckého souboru – Dita Kaplanová, Jana Plodková a Jakub Žáček. Hudbu k inscenaci složil herec Miloslav König, scénu a kostýmy navrhl Marek Cpin.

„Naše generace se smrti nebojí. Bojíme se spíš života, nemocí a různých překážek. Ale samotný konec života není naším tématem. Je to podle mě chyba – není to naše síla nebo vítězství. Je to důkaz, že dnešní společnost smrt vytěsňuje tak, že vůbec nepatří do našeho uvažování,“ myslí si dramaturgyně a spoluatorka scénáře Dora Viceníková.

Poezie a abstrakce místo velkých pravd

Ve hře zazní úryvky z textů dramatika Thomase Bernharda, neurovědce Davida Eaglemana nebo básníka Vítězslava Nezvala, ale taky autorská tvorba samotných herců. Konečný tvar představení vzešel z mnoha improvizací, původní počet vybraných textů se přitom nakonec podle Viceníkové značně zredukoval: „Člověk k tématu smrti nemůže říct nějaké velké pravdy, nemá na to ani nárok. Nakonec jsme se snažili téma pojmout poetickou, obrazovou, abstraktnější formou. V tom finálním tvaru zazní jen čtyři přejaté texty, zbytek je autorská kolektivní tvorba, která vycházela především z herců.“

Poprvé se v inscenaci představí nové tváře souboru Divadla Na zábradlí Dita Kaplanová, Jana Plodková a Jakub Žáček. Že by je vedení divadla oslovilo podle typu, ale Dora Viceníková odmítá: „Způsob kolektivního divadla vyžaduje velkou angažovanost konkrétního člověka, vycházíme především z toho, jací jsou to herci, co vyzařují. Budou velkou posilou právě pro svou osobitost.“

Požitkáři se odehrávají v rudých kulisách hotelového foyer, kde se nezávazné hovory hostů tak či onak stočí k tématu smrti. „Během zkoušení jsme si vytvořili postavy, které jsme si pojmenovali sami. Má postava je samolibý herec a možná ho ani moc nehraju,“ popisuje s nadsázkou tvorbu charakterů Jakub Žáček.

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio