Pražský Činoherní klub slaví „abrahámoviny“

27. únor 2015

Slavnostní večer chystá 27. února pražský Činoherní klub. Připomíná si 50 let svého trvání. Součástí oslav bude i křest publikace přibližující posledních deset let této divadelní scény.

U zrodu Činoherního klubu stáli v roce 1965 dva spolužáci z pražské DAMU, dramatik a režisér Ladislav Smoček a dramaturg Jaroslav Vostrý, který se stal jeho prvním uměleckým šéfem. Divadlo zahájilo provoz inscenací Smočkovy hry Piknik. Scénické čtení tohoto textu zazní i na slavnostním večeru.

Ladislav Smoček původně žádné divadlo vést nechtěl. Působil v Laterně Magice a toužil především psát divadelní hry. Když ale dostal opakovaně nabídku ze Státního divadelního studia, představa vlastní scény, kde by byl svým pánem a mohl svobodně zkoušet, ho nakonec zlákala: „Já jsem byl sám se svojí hrou, dostal jsem nabídku a pak, když jsem ji chtěl realizovat, tak jsem se obrátil na Jaroslava Vostrého.“

02706348.jpeg

Ladislav Smoček záhy oslovil také režiséra Jana Kačera a ten do Činoherního klubu přivedl sobě blízké herce z Ostravy a dalších měst. Během jediné sezony se stal Činoherní klub jedním z nejpopulárnějších pražských divadel. Členy jeho souboru byli Josef Abrhám, Petr Čepek, Nina Divíšková, Pavel Landovský, Jiří Kodet, Vladimír Pucholt a mnozí další.

Divadlo, které se zapsalo do dějin nejen dramatuOsu repertoáru tvořily od samého počátku hlavně současné české hry, ruská divadelní klasika a současná angloamerická dramata. Mezi nejznámější inscenace patří Smočkova komedie Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, která se hraje od roku 1966, s pauzou v době normalizace, až dodnes. Do divadelních dějin se zapsala i hra Na koho to slovo padne Aleny Vostré inscenovaná Janem Kačerem, Dostojevského Zločin a trest v dramatizaci a režii Evalda Schorma nebo proslulý Gogolův Revizor v Kačerově nastudování, s Pavlem Landovským v roli hejtmana.

03325564.jpeg

Zásadní historická role Významnou roli sehrál Činoherní klub i v době sametové revoluce roku 1989. Právě zde se formovalo Občanské fórum. Díky změně politického režimu se do divadla mohl vrátit Jaroslav Vostrý jako umělecký šéf, posléze i jako jeho ředitel. Divadlo opět mohlo svobodně tvořit. Od roku 1999 stojí v čele divadla Vladimír Procházka, který s Činoherním klubem absolvoval složitý přechod z příspěvkové organizace na obecně prospěšnou společnost.

Režisérský kmen divadlaKe kmenovým režisérům Činoherního klubu patří Ladislav Smoček, Martin Čičvák a Ondřej Sokol. Ten by svému divadlu do budoucna přál hlavně příliv mladých diváků, což se mu už do značné míry podařilo uváděním her Martina McDonagha, Davida Mameta a dalších britských autorů, které také sám přeložil. Mezi novinkami se možná dočkáme i textu, který chystá Ladislav Smoček. Více než režii se chce věnovat právě psaní.

Spustit audio