Psychothriller se šťastným koncem: v Dejvickém divadle nastudovali Zimní pohádku

30. listopad 2015

Hra označovaná jako romance patří do pozdějšího tvůrčího období Williama Shakespeara. Pro pražské Dejvické divadlo Zimní pohádku režijně zpracoval Ondrej Spišák. Premiéra je na programu 30. listopadu.

Zimní pohádka je spletitým příběhem o lásce, krutosti i důsledcích, které vyvolávají mnohdy unáhlené lidské činy. Děj začíná na Sicílii, na dvoře krále Leonta, který žárlí na svou manželku Hermionu a obviňuje ji z nevěry s jeho přítelem, českým králem Polixenem. Hermionu proto Leontes uvrhne do vězení a svou dceru, kterou nepovažuje za vlastní, chce dát zavraždit. Příběh se rozuzlí až po letech, kdy dospějí děti obou královských otců Florizel a Perdita, jejich sňatkem Shakespearova romance končí. Podle režiséra Ondreje Spišáka je v Zimní pohádce ukryto sdělení o skutečném životě a realitě: „Pohádky mají tak přijatelnou formu, aby se krutost života dala lehčeji zpracovat.“

03521893.jpeg

Někteří herci musí zastat víc rolíRežisérovi a souboru situaci kromě složité zápletky komplikuje také množství postav. Proto budou muset někteří herci zastat více rolí. „Myslím ale, že je to praxe běžná už v Shakespearových časech, protože divadelní společnosti si nemohly dovolit mít tak velký ansámbl,“ upozorňuje Ondrej Spišák. Ostatně právě hry slavného anglického dramatika jsou podle něj natolik kouzelné a plné fantazie, že je v nich možná hra s imaginárními předměty i to, že herec odejde z jeviště jako jedna z postav a vrátí se coby někdo jiný.

Děj je nadčasový, proto se může odehrávat v současnostiPostava, která je strůjcem zápletky a jejíž činy zasáhnou i do života ostatních, je král Leontes, kterého hraje David Novotný. V roli českého krále Polyxena vystoupí Martin Myšička. Svou postavu popisuje ve srovnání s králem Leontem jako muže opředeného větším tajemstvím, protože o jeho vztazích i původu je prozrazeno jen velmi málo.

03521894.jpeg

Poselství Zimní pohádky chápe Ondrej Spišák jako nadčasové, jde podle něj o rekapitulaci minulých činů, které už i kdybychom sebevíce chtěli, nemůžeme změnit. I z toho důvodu režisér děj hry zasadil do současnosti: „Máme jen jeden život a nikdo nám žádný jiný nedá, pro mne je v té hře jakýsi smutek a melancholie nad tím, že čas se vrátit nedá, ale samozřejmě také pocit, že ještě nějaký čas nám zbývá, tak je třeba přemýšlet o tom, jak svůj čas využít co nejlépe.“

03521895.jpeg

Ondrej Spišák ke práci na inscenaci Zimní pohádky přizval do Dejvického divadla své časté a oblíbené spolupracovníky, kterými jsou výtvarník a scénograf František Lipták, kostýmní výtvarnice Katrína Hollá a hudebník Michal Novinsky.

Spustit audio