Sága rodu Glembayů na Vinohradech

12. září 2014

V Praze po čase opět hostuje slovenský režisér Martin Huba. V Divadle na Vinohradech uvedou v jeho režii premiéru inscenace Rod Glembayů (Gospoda Glembajevi) podle díla chorvatské moderní literatury, jehož autorem je Miroslav Krleža (1893-1981). Premiéra plánovaná na 12. září se ale z důvodu onemocnění Petra Kostky odkládá.

Rodinné drama významného chorvatského dramatika Miroslava Krleži je součástí takzvaného glembayovského cyklu z let 1926-1930. Tvoří ho tři dramata a jedenáct novel, fragmentů a literárních portrétů postav. Klíčové dílo cyklu režíruje v Divadle na Vinohradech Martin Huba, který si v něm před lety sám zahrál.

Hra se proslavila na Slovensku, teď se chystá v ČeskuSlovenská inscenace Miloše Pietora s názvem Páni Glembayovci sklízela v 80. letech minulého století velké úspěchy. V té vinohradské obsadí hlavní role příběhu o pokroucených vztazích bohaté rozvětvené rodiny Tomáš Töpfer, Dagmar Havlová a Ondřej Brousek.

Obsah hryNa slavnosti, kterou k výročí rodinného podniku pořádá bankéř Ignác, patriarcha rozvětveného rodu Glembayů, se sešla nejlepší společnost předválečného Záhřebu. Ani její lesk, ani okouzlující róba baronky Castelliové-Glembayové, nedokáží přehlušit napětí, které v rodině exploduje během bouřlivé noci. Za rádoby kultivovanou fasádou podnikatelů schopných zbohatnout z každé průmyslově organizovatelné činnosti se probouzí jejich skrývaná podstata zbohatlíků, kteří už několik generací praktikují morálku bez mravnosti. Pokřivené vztahy mezi manželi, mezi rodiči a dětmi, zastírání očividných nevěr, zamlčování rodinných tragédií a sebevražd, advokátská ekvilibristika, která znemožňuje vyšetřit tragickou nehodu, uplácení veřejného mínění, korupce, kupování hodností a titulů a nepotismus maskované veřejnými zájmy, nepřehledné a neprůhledné furore směnek a úvěrů a odkládaných splátek, necudně zakrývajících život na dluh – to vše během jediné noci dramaticky exploduje.

03205744.jpeg

ObsazeníIgnác (Naci) Glembay, bankéř, šéf firmy Glembay Ltd., skutečný tajný rada: Tomáš Töpfer Baronka Castelli - Glembayová, jeho druhá žena: Dagmar Havlová PhDr. Leon Glembay, syn Ignáce z prvního manželství: Ondřej Brousek Sestra Angelika Glembayová, dominikánka: Zuzana Vejvodová Titus Andronikus Fabriczy - Glembay, Ignácův bratranec, župan ve výslužbě: Petr Kostka JUDr. Puba Fabriczy - Glembay, advokát, jeho syn: Michal Novotný MUDr. Paul Altman, lékař: Luboš Veselý ThDr. et PhDr. Alois Silberbarndt, vychovatel barončina syna a její zpovědník: Martin Finger Oliver Glembay, syn baronky a bankéře Glembaye: Ondřej Rychlý Von Ballocsanszky, hulánský nadporučík: David Steigerwald Komorník: Jiří Žák

03205743.jpeg

Miroslav Krleža, Rod Glembayů, překlad: Jakub Novosad, režie: Martin Huba, dramaturgie: Jan Vdral, scéna: Jozef Ciller, kostýmy: Peter Čanecký.

Spustit audio