Site-specific i sound-specific, takový je Cros-sing time v centru Prahy

15. říjen 2014

Festival 4+4 dny v představení Cros-sing time divadelního souboru Stage Code prostřednictvím sborového zpěvu proměňuje známá místa kolem Václavského i Jungmannova náměstí.

Pouliční představení Cros-sing time je šité na míru Václavskému náměstí. V jeho průběhu se diváci přesunují z jednoho místa na druhé, na krátké procházce se řídí zvukovými orientačními body. Těmi jsou pěvecké sbory, jejichž přítomnost má třeba u vchodu do metra nebo do obchodního centra proměnit atmosféru místa.

Inscenace Cros-sing time navazuje na několik podobných projektů, které STAGE CODE vytvořili pro festivaly v Praze, ve Skotsku a ve Francii, vždy ve spolupráci s místními sbory. Cros-sing time si bere jako hřiště Václavské náměstí, kde se podle nich mísí významná historie s turistickým kýčem a architektonická krása se stánky rychlého občerstvení.

Představení Cros-sing time popisuje termínem sound-specific režisérka souboru Daniela Voráčková: „Máme rádi zvuk hlasu a sboru jinde než v koncertním sále. Nemusí to být jen organizovaná demonstrace nebo koncerty, kdy ve veřejném prostoru zazní lidský hlas.“

Spolupráce se sborem i minisborem

Na inscenaci Cros-sing time spolupracuje také sbor La grande bande, který pod vedením hudebního skladatele a violisty Matěje Kroupy vznikl v roce 2004. La grande bande má široký repertoár zahrnující jak díla významných světových, tak i českých skladatelů a provádí také skladby svého sbormistra.

Součástí vystoupení souboru STAGE CODE je i dětský minisbor Kampata, který vznikl v září 2013. Pod vedením Denisy Dohnalové získal už v roce 2014 první cenu na pěvecké soutěži Allegro.

autoři: Karel Kratochvíl , Veronika Jošková Štefanová
Spustit audio