Skandál na začátku letní festivalové sezóny v Polsku

27. červen 2014

Divadelní hra Golgota Picnic od argentinského dramatika Rodriga Garcíi vyvolala v Polsku bouřlivé reakce dříve, než vůbec byla uvedena na jevišti. Její představení se mělo konat 29. června na závěr Malta festivalu v Poznani.

Festival, který patří k nejvýznamnějším divadelním setkáním v Evropě, končí a právě na jeho poslední dny bylo uvedení hry Golgota Picnic naplánováno. Jenže poznaňští politici vyzvali ředitele festivalu, aby hru stáhnul z programu. Ten to odmítl. V Polsku se následně vyostřila debata, v níž na jedné straně stojí konzervativci a na druhé straně umělci, kteří tvrdí, že mají právo vidět svět svýma očima.

Ukřižování Krista na scéně s hamburgeryJak je vlastně možné, že hra vyvolala skandál, aniž by ji kdo v Polsku viděl? Na pravou míru to uvedl list Polityka. Podle něj k protestu stačil fakt, že proti hře před třemi lety vystoupili francouzští katolíci. Údajně je pobouřil nahý herec na pódiu, i scéna posetá hamburgery, na níž se odehrává ukřižování Krista. Ostatně, cílem hry je kritika konzumní společnosti.

Polští umělci vzápětí sepsali otevřený dopis, v němž se dovolávají svobody uměleckého projevu a varují před cenzurou ze strany politiků. Vedle dlouhé řady polských i evropských umělců ho podepsali například významní polští filmaři jako režisér Andrzej Wajda a Agnieszka Hollandová.

Festivalová sezóna a několik komplikacíLetní sezóna tedy nezačala pro polská divadla nejlépe. Zejména ale pro ty, kteří se těšili na tradiční Shakespearovský festival v Gdaňsku, na němž se každoročně scházejí soubory z celé Evropy. Letos byl mimořádně z letních měsíců přesunut na podzim. Nicméně na programu je řada dalších festivalů. Například až do 9. července se koná v Krakově Letní festival Krakovské opery. Letos je mimořádný, jelikož krakovská opera slaví 60. výročí. I proto se na jevišti objevuje to nejlepší, čím se může pochlubit.

Protiváhou klasiky pak bude od 4. do 17. července v jihopolské Wrocławi Brave festival, na němž je možné seznámit se vzdálenými kulturami. Tentokrát bude tématem „Posvátné tělo“ a představí se na něm zhruba stovka umělců třeba z Ghany, Náhorního Karabachu, Nepálu, Indie a Indonésie. Mezi nimi bude třeba i voodoo kněz a choreograf z afrického Beninu, anebo mystický tanec súfisty.

autoři: Milena M. Marešová , Dagmar Langová
Spustit audio