Současné ruské faustovské drama v Aréně

16. červen 2014

Ostravské divadlo Komorní scéna Aréna pokračuje v objevování současné ruské dramatiky. Po Ruské zavařenině z minulého roku přichází na závěr letošní sezóny s komediální hrou Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši.

Nejdříve to byl Amigo Nikojale Koljady, vloni Ruská zavařenina Ludmily Ulické a teď další návrat do současného Ruska, tentokrát na faustovské téma. Podle dramaturga Arény Tomáše Vůjtka má ruská dramatika jednoduše co nabídnout: „My to Rusko máme rádi, současná ruská dramatika dokáže možná lépe než naše reflektovat změny, které se dějí.“

Autorská dvojice German Grekov a Jurij Muravickij v komedii rozehrává příběh dvou mladých dívek, které se pro slávu a úspěch neváhají upsat samotnému ďáblu. V režijním nastudování uměleckého šéfa Arény Ivana Krejčího měla českou premiéru tuto sobotu.

„Je to příběh dvou dívenek, které se rozhodnou, že chtějí být slavné a bohaté. Jsou pro to schopné udělat všechno a vysní si setkání s ďáblem. Nakonec se jim všechno splní, ale zůstávají stejně hloupé jako na začátku,“ dodává dramaturg Tomáš Vůjtek.

German Grekov a Jurij Muravickij patří k oceňovaným ruským divadelníkům, které spojuje snaha dělat současné a mladé divadlo. Oba jsou spjatí se samarským divadlem, kde Grekov dodnes působí a Muravickij zde začínal svou hereckou kariéru, než se rozhodl odejít studovat a režírovat do Moskvy. V roce 2007 společně napsali svou první hru Kasting a o tři roky později se opět autorsky potkali při práci na Neuvěřitelných příhodách Julie a Nataši (2010). Za tento text získali třetí místo v Mezinárodní dramatické soutěži Euroasie 2011.

autoři: Kateřina Daňková , Karel Kratochvíl
Spustit audio