Tartuffe jako hudební inscenace nebo taky silný vývar

27. únor 2014

Tartuffe Impromptu! – pod tímto názvem má 28. 2. ve Stavovském divadle premiéru inscenace podle slavné Moliérovy komedie o pokrytci a manipulátorovi Tartuffovi.

Hru měl původně inscenovat maďarský režisér Gábor Tompa, který ze zdravotních důvodů odstoupil, a na poslední chvíli ho nahradil Jan Nebeský. Ten se ujal také scénografie a kostýmů. Kateřina Šavlíková s dramaturgem Martinem Urbanem hru značně zkrátili a díky spolupráci s jazzmanem Milanem Svobodou byly mnohé texty zhudebněny. Obsazení hry zůstalo původní: v hlavní roli Tartuffa se představí Karel Dobrý, důvěřivého Orgona ztělesní David Prachař a jeho ženu Elmíru Kateřina Winterová.

Karlu Dobrému se na původní verzi líbil text: „Mně se líbil překlad, jazyk. V průběhu čtení mi bylo čím dál jasnější, že pozornost při tříhodinovém poslechu veršů jde stranou. Radikálními škrty Kateřiny Šavlíkové se ze hry stala zhuštěná anekdota bez hlavní role. A tahle verze mi přijde šťastnější, je to koncentrát, takový silný vývar.“

Hudebního nastudování se zhostil a živě herce doprovází Milan Svoboda, podle kterého šla poezie stranou a vznikla kabaretně-operetně-operní fantazie založená na situacích.

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio