To byl tanec! Collective Loss of Memory a Supernaturals a Phrasing the Pain

13. duben 2015

V neděli 12. dubna skončil 21. ročník České taneční platformy, přehlídky toho nejzajímavějšího, co za uplynulý rok vzniklo na české taneční a pohybové scéně. Popularita této akce rok od roku stoupá. Letos do Prahy přijelo na osmdesát zahraničních producentů, novinářů a promotérů, aby navázali nové kontakty, vybrali si představení na své festivaly a dali vzniknout novým koprodukčním projektům.

Vyvrcholením celé akce bylo předání cen České taneční platformy, které se tradičně udělují ve třech kategoriích: Taneční inscenace roku, Tanečník nebo Tanečnice roku a Cena diváků. Samostatně se vyhlašuje také cena za světelný design. Vítěze vybírala jedenáctičlenná mezinárodní porota složená z odborníků - choreografů, tanečních kritiků, uměleckých ředitelů festivalů, tanečních center a kulturních institucí.

Korekce na úvodSlavnostní večer České taneční platformy zahájila loňská Taneční inscenace roku - Korekce souboru VerTeDance v režii Jiřího Havelky, doprovázená živou hudbou skupiny Clarinet Factory. Výjimečné představení, které překvapuje tím, jak vtipný, vynalézavý a dynamický může být tanec, i když se jeho interpreti nepohnou z místa. Jsou totiž doslova přilepeni nohama k zemi.

03359553.jpeg

Letošní čtyřdenní přehlídka České taneční platformy nabídla celkem deset inscenací. Zastoupeny byly soubory NANOHACH, Spitfire company, ME-SA, 420people, DOT504, Wariot Ideal a jednotliví tanečníci a choreografové - Lucia Kašiarová, Jiří Bartovanec, Dora Sulženko Hoštová a Jan Čtvrtník.

Cenu diváků, stejně jako cenu za Taneční inscenaci roku si odneslo jedno a totéž představení. A sice Collective Loss of Memory, které vzniklo pod hlavičkou DOT 504. Jeho autory jsou Jozef Fruček a Linda Kapetanea. Oba se v současnosti nacházejí v zahraničí, místo nich proto obě ceny převzala ředitelka souboru Lenka Ottová.

03359555.jpeg

Laureáta pro titul Tanečník/Tanečnice roku mezinárodní porota vybírala z interpretů, kteří dlouhodobě působí na české taneční scéně, a to bez ohledu na jejich národnost. Titul tak získala Martina Hajdyla Lacová za svůj duet Supernaturals, v kterém tančí se Stanem Dobákem nebo Lukášem Homolou.

03359554.jpeg

Posedmé se v rámci přehlídky udělovala také cena za světelný design. Tu si odnesla dvojice Ann Van den Broek a Adam Uzelec za light design k inscenaci Phrasing the Pain skupiny 420people. Zároveň byla založena nová cena za taneční management., která se bude udělovat od příštího roku. Jejím duchovní otcem je Jiří Opěla, dlouholetý producent a ředitel Pražského komorního baletu.

Spustit audio