Na zábradlí stanovili Anamnézu: pacient úspěšně zemřel

28. duben 2015

Předlohou další premiéry letošní sezony v pražském Divadle Na zábradlí se stala hra současného maďarského dramatika a režiséra Viktora Bodóa nazvaná Anamnéza. Inscenace karikující nemocniční svět a zdravotnickou úředničinu má premiéru 24. dubna.

Hra byla poprvé uvedena v budapešťském Divadle Józsefa Katony, kde Viktor Bodó začínal svou kariéru. Na plzeňském Festivalu Divadlo mohli diváci vidět dvě z jeho inscenací, Gogolova Revizora a jeho dramatizaci Kafkova Procesu nazvanou Semeloumnezmizelsem. V Divadle Na zábradlí inscenaci režíruje Rastislav Ballek, který působí především na slovenských divadelních scénách. Za inscenaci HOLLYROTH z roku 2009 získal slovenskou cenu Dosky.

Divadlo Na zábradlí uvedlo hru maďarského autora Viktora Bodóa Anamnéza, která se léta s úspěchem hrála na scéně budapešťského Divadla Joszefa Katony a mj. hostovala na Divadelním festivalu v Nitře v roce 2008. Kritika tehdy inscenaci ocenila jako kafkovský opus, zobrazující na půdorysu nemocnice chaotickou situaci ve společnosti.

03371561.jpeg

Jako v Kafkově Zámku bloudí labyrintem nemocniční byrokracie, jedna z postav Bodóovi hry Anamnéza. Tuto postavu hraje v Divadle Na zábradlí Jakub Žáček. Hra Viktora Bodóa se vztahuje k aktuálnímu dění ve zdravotnictví, ke kterému se i v Čechách váže celá řada politických a společenských kauz. Ty v Anamnéze soubor Divadla Na zábradlí karikuje a ironizuje. Základní fabuli hry Anamnéza popsala dramaturgyně Divadla Na zábradlí Dora Viceníková: „Člověk přichází do nemocnice, aby identifikoval svoji mrtvou matku. Po cestě se mu stane snůška neuvěřitelných věcí, což je jen trochu přehnaná variace toho, když běžně vstoupíme do nemocnice.“

Předloha, ze které režisér Rastislav Ballek pro inscenaci čerpá motivy, situace i dialogy, je podle něj přímá, syrová, živočišná a vulgární: „Symbolika v tomto představení není jen v tom, co je vidět, je to jiná divadelní kultura, která má jiné priority na jevišti.“ Podle režiséra se nad inscenací nevznáší nějaký příjemný opar symboliky, do níž by se skryly nepříjemnosti, naopak, „je to ono, to co je smrt a choroba a nemocnice, to je explicitní. Je to příšerný guláš bolesti, smíchu a pláče.“

Velký prostor už při zkoušení inscenace dostali herci samotní a režisér jim dal příležitost improvizovat. Režisérský typ divadla tak byl nahrazen hereckou exhibicí. „S tolika herci tak řečeno rozmazlenými vlastním talentem a úspěchem, nelze ´nacvičovat´,“ zdůvodňuje svůj režisérský přístup Rastislav Ballek.

V inscenaci Anamnéza není nic, jak se na první pohled zdá. V podivném nemocničním mikrosvětě je všechno převrácené naruby. Jedinou jistotou je smrt. Téměř celosouborová inscenace Divadla Na zábradlí nabídne tragikomický pohled do prostředí současné nemocnice. V hlavní roli se představí Jakub Žáček, kterého v rolích lékařů, sester, záchranářů nebo pacientů doplní Ladislav Hampl, Stanislav Majer, Jiří Vyorálek, Petr Čtvrtníček, Natália Drabiščáková, Anežka Kubátová a další.

autoři: Jana Soprová , Veronika Jošková Štefanová
Spustit audio