Umělecké smlouvy; pojmenované ulice; postih divadla; hornový orchestr

20. říjen 2014

Umělecký vedoucí a šéfdirigent Velkého divadla v Moskvě Tugan Sochijev oznámil, že neprodlouží smlouvu s Berlínským symfonickým orchestrem, který vede od roku 2010 a jemuž je zavázán spoluprací do roku 2016: „Chci se plně a odpovědně soustředit na práci ve Velkém divadle,“ vysvětlil umělec, jehož pracovní dohoda v této instituci končí 31. ledna 2018.

Pojmenované uliceNěkolik dosud bezejmenných petrohradských ulic a parčíků dostalo z moci magistrátu literární jména po místních rodácích. Tak vznikla například třída Samuila Maršaka, ulice Daniila Charmse a Korneje Čukovského, park Valentina Pikula a další, menší, akademika Lichačova.

Postih divadlaPokud jste se v poslední době v ruské metropoli ptali po hodně zajímavém divadle, místní zasvěcenci doporučovali Těatr.doc - Divadlo dokumentárních her; před dvanácti lety je založila a od té doby vedla Jelena Greminová. Ve sklepním prostoru v Trjochprudné ulici členové souboru svépomocí vybudovali sál pro padesát diváků.

Těatr.doc, jediné moskevské divadlo, které se pokoušelo o společensko-politickou tvorbu, hrálo v polních podmínkách, ale vždycky pro plné hlediště. Navíc se od začátku podíleli na sociálních projektech: spolupracovali se školáky, s invalidy a s mládeží v nápravných ústavech. Nájemné i daně platili včas a do kopějky, bezpečnost provozu dodržovali, jen pokud jde o repertoár, byli tvrdohlaví, nechtěli si dát poradit a odmítali zrušit tzv. politická představení.

Konkrétně dvě politická představení: první se jmenuje Hodina osmnáct, druhé Berlusputin. Následky se dostavily právě teď: odbor správy majetku moskevského magistrátu zrušil smlouvu o pronájmu sklepního prostoru, bohužel bez náhrady a bez udání důvodu.

Hornový orchestrPraha tento týden poprvé přijme unikátní hornový orchestr z Petrohradu, jediný na světě, složený z originálních ruských, původně loveckých rohů. Soubor vystoupí v pátek 24. října v 19 hodin v sále Bohuslava Martinů v budově Hudební akademie múzických umění na Malostranském náměstí 13. Koncert pořádá Občanské sdružení pro evropskou multikulturní společnost jako jednu z akcí, která připomíná sto let od začátku první světové války.

Zrod orchestru spadá do poloviny 18. století, kdy se chotěbořský rodák a virtuózní hráč na lesní roh Jan Antonín Mareš, tehdy třicetiletý, vydal do Petrohradu. Vstoupil do služeb dvorního maršálka knížete Semjona Naryškina a přislíbil, že v rekordním čase vycvičí originální dechový soubor, kterým kníže při lovu ohromí ruskou šlechtu. Dal vyrobit sadu rohů (od 30 cm do délky tři a půl metru) a začal s výcvikem 37 mužiků. V roce 1751 měl jeho podivuhodný orchestr premiéru. Dnes v něm hraje dvacet hudebníků, absolventů Petrohradské konzervatoře. Mají k dispozici 74 unikátně znějících nástrojů s rozsahem čtyři oktávy - jejich výroba je tajemství ruského hornaře Vladimira Golověška.

autor: jak
Spustit audio