V Dlouhé zvážili přesnou míru - 407 gramů z Bohumila Hrabala

28. listopad 2014

Ve sběrnu starého papíru se promění jeviště i hlediště Divadla v Dlouhé. 29. listopadu tam bude mít premiéru inscenace 407 gramů z Bohumila Hrabala. První repríza je v pondělí 1. prosince.

Inscenace, která vychází z Hrabalovy povídky Baron Prášil, je doplněna o motivy, příběhy a postavy z dalších povídek, včetně korespondence. Autorem dramatizace je Miroslav Hanuš, který se společně s Janem Bornou ujal také režie. Kromě toho si zahraje i hlavní postavu Hanti - svérázného zaměstnance Sběrných surovin, který si rád vymýšlí a s chutí baví své okolí.

Balíky papíru pokrývají jeviště i zadní část hlediště. Prostředkem sálu, těsně nad sedadly, vede můstek, po kterém je Haňta energicky převáží z jednoho místa na druhé. Za pět kilo papíru dostanete korunu nebo los. Za 407 gramů z Hrabala by vám vedoucí sběrny nedal ani dvacet haléřů.

Co tolik váží? Miroslav Hanuš odpovídá: „Náš scénář váží přesně 407 gramů.“ S nápadem inscenovat Hrabala přišel Jan Borna, který si chtěl vyzkoušet vyprávění na divadle: „Mě vlastně strašně láká to, co dnes mezi lidmi mizí – vyprávění. Lidé si posílají krátké zprávy, ale že by si někdo sednul a poslouchal toho druhého, to úplně zmizelo.“

03260991.jpeg

Hledání cesty k dramatizaciCesta k dramatizaci Hrabalových povídek, jak líčí Miroslav Hanuš, nebyla ale vůbec jednoduchá. Třikrát se dramatizátoři pokoušeli o divadelní úpravu, dvakrát práci vzdali právě kvůli košatosti autorova stylu. „A pak jsme se rozhodli, že se pokusíme udělat kompromis mezi divadelním a literárním tvarem,“ doplňuje Miroslav Hanuš.

Z kompromisu vznikne zajímavý tvarNěkteré z postav, včetně Hanti, se vyskytují v různých Hrabalových povídkách, a pokaždé jsou trochu jiné. A právě o jejich podobě vedli Hanuš s Bornou dlouhé debaty. Jak říká: „To je to, co jsme rok připravovali, hledali a měnili a upravovali. Dávali jsme pozor na to, aby to nebyly ´hrabalovské figurky´.“

Spustit audio