Včelař a kosmoložka. Jejich romance sklidila úspěch na Broadwayi i West Endu, teď míří do Prahy

20. říjen 2016

Pražské Divadlo NaHraně pokračuje v uvádění českých premiér současných britských her. V pátek 21. října soubor představí českou premiéru hry s názvem Paralelní vesmíry dramatika Nicka Payna.

V roli vědkyně a odbornice na kvantovou fyziku se představí Barbora Vyskočilová. Partnerem na jevišti jí bude Ondřej Novák v roli včelaře. Hru pro Divadlo NaHraně objevil a zrežíroval Šimon Dominik.

Jak jde dohromady kvantová fyzika a včelaření? To se na vztahu dvou postav - vědkyně Marianne a včelaře Rolanda - snaží ukázat úspěšný britský dramatik Nick Payne. Příběh těchto dvou lidí obsahuje vše, co může ženu a muže ve vztahu potkat - láska, nevěra, usmíření, manželství i nemoc. Payne se při psaní této hry nechal inspirovat kvantovou fyzikou, konkrétně teorií, že náš svět je pouze jedním z mnoha souběžně existujících vesmírů. Téma vědy režiséra Šimona Dominika a soubor DivadloNaHraně přitahuje dlouhodobě: „My určitým způsobem k vědeckým tématům směřujeme dlouhodobě a na to téma jsme inscenovali několik představení. Věda je něco, co nás láká, protože ona to není úplně věda, jako že přes vědu se otevírají věčné nebo všeobecně platné otázky typu, jestli má člověk vůbec nějakou svobodnou vůli, nebo zda se může nějak rozhodovat v životě? Drama dokáže ta témata otevírat a přinášet trochu jiný úhel pohledu.“

Nick Payne: Paralelní vesmíry (Ondřej Novák a Barbora Vyskočilová), Divadlo NaHraně

Divadlo NaHraně uvádí hru Paralelní vesmírný v české premiéře. Poprvé byla hra uvedena v roce 2012 v londýnském Royal Court Theatre. Od prosince 2014 se hraje, jako vůbec první z autorových děl na Broadwayi.

Nekonečné množství světů, ve kterých se odehrávají lidské příběhyPříběh Marianne a Rolanda se odehrává v několika situacích, přičemž každá ta situace má hned několik verzí. Vznikají tak další paralelní příběhy. Všechny se ale na konci překvapivě protnou. Podle herců je zkoušení takové divadelní hry náročný úkol. Ve svých postavách ale nachází vlastnosti, kterou jsou jejich osobnostem blízké, říká herec Ondřej Novák o své postavě Rolanda.

Spustit audio