Vilma Cibulková jako autorka nacistické propagandy Leni Riefenstahlová

23. říjen 2014

Dvorní režisérka Adolfa Hitlera a legendární moderátor nejsledovanější americké talkshow. To jsou ústřední postavy původní slovenské hry Leni autorské dvojice Valeria Schulczová a Roman Olekšák. V české premiéře ji 23. 10. uvádí Divadlo v Řeznické.

Leni Riefenstahlová byla německá režisérka, fotografka, tanečnice a herečka, jejíž život a dílo dodnes vzbuzuje kontroverzí reakce. Nadaná umělkyně, proslulá svým novátorským přístupem k natáčení filmů i fotografování, a zároveň propagátorka nacistické ideologie. Právě tyto dva protichůdné póly její osobnosti zkoumá hra Leni. Režie se ujal Viktor Polesný, v hlavní roli se představí autorka českého překladu Vilma Cibulková, kterou na prknech pražského Divadla v Řeznické zpovídá Ondřej Kavan coby moderátor Johnny Carson.

Jaká je odpovědnost umělce za jeho dílo? Jaká je hranice mezi posluhováním ideologii, aktivní spoluúčastí na budování režimu a uměleckou tvorbou? To jsou otázky, které jsou podle Vilmy Cibulkové se jménem Leni Riefenstahlové spojeny: „Vždycky bude vyvolávat diskuse, do jaké míry byla ona sama nositelkou nacistické krásy. Mluvíme o tématu překrucování reality, používání mocenského nástroje, klademe si otázku, jestli někdy cítila spoluodpovědnost. Kdybych se nad tím měla jako Vilma Cibulková zamyslet, hrála v jejím životě určitě hlavní roli její nezlomná vůle. I když se někdy otočila a zarděla, byla neustále štvaná svou vlastní vůlí dopředu.“

Paralelu s dnešním světem vidí Cibulková naprosto jasně: „Žijeme korupčními aférami kolem nás. Říkáme si, zase se rozpustí v zakázkách miliardy, ale málokdo se zamyslí, jak bych se zachoval sám – kdyby ho zastihly právě takové okolnosti. Nežijeme přitom v době, která by na nás ideologicky útočila, že by nás vydírali estébáci. Nikdo na nás netlačí, máme volbu, ale přesto se většina lidí rozhodne si peníze vzít.“

02619980.jpeg

Spoluhráčem Vilmě Cibulkové je na jevišti v Řeznické Ondřej Kavan, kterého režisér Viktor Polesný obsadil do role amerického moderátora Johnnyho Carsona. „Ona sloužila Hitlerovi, on slouží prachům, konzumu. Jeho postava v mé inscenaci nese hlavní oblouk,“ vysvětluje režisér, který chce poukázat na sílu médií ovládat davy i v dnešní době.

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio