Vladimir Macbetin aneb setkání Shakespeara a Putina na scéně divadla Spitfire Company

2. říjen 2015

Český soubor fyzického a experimentálního divadla Spitfire Company uvede 3. října v pražském Paláci Akropolis premiéru inscenace Vladimir Macbetin. Jedná se o první část trilogie tematicky vycházející z Shakespearových dramat.

Manipulace a síla moci prostupují první ze tří inscenací Spitfire Company. Soubor se v ní vrací k původním divadelním experimentům s prvky činoherního divadla. V hlavních rolích Vladimíra Macbetina a jeho ženy se představí Jiří Štrébl a Jindřiška Křivánková. Inscenace Vladimir Macbetin je transformací Shakespearova krvavého příběhu do současných ruských reálií. Režisér Petr Boháč se inspiroval Shakespearovou hrou a přetvořil ji v nový dramatický text. V inscenaci klade otázku: co by se stalo, kdyby člověk, jako je Vladimir Putin, musel utéct: „V té chvíli jsem se dostal do tzv. alternativní budoucnosti a začal jsem přemýšlet o tom, jaké konsekvence by to mělo, jestli by byl svržen ´z ulice´, anebo těmi, kteří jej obklopují.“

Všechny formy a možnosti manipulace ještě nedokážeme odhadnoutRežisér Petr Boháč zachycuje postavu Vladimira Macbetina právě ve chvíli jeho úniku, v letištní hale. Otvírá se tak téma síly a slabosti. Ten, který dříve rozpoutával války, může být poražen. To je ale jen jedna z dramaturgických linií inscenace. Tou další, a podle Petra Boháče zásadnější, je linie opírající se o téma manipulace: „V současné době to dávám na několik úrovní – jako manipulace politická, propaganda, se kterou se budeme setkávat a která se dostává nejenom do velkých prohlášení, ale která se dostává i do každodenního života a vůči níž ještě nejsme rezistentní.“

03483512.jpeg

Manipulace jako otevřené nebezpečí i hrozba skrytá v každém z násV inscenaci se setkáme i s dalšími formami manipulace z pozice společenské síly, ale taky s manipulací sebe sama. Manipulace v životě Vladimira Macbetina prostupuje i jeho intimními vztahy. Až destruktivních rozměrů dosahuje v konfrontaci s jeho ženou, která v sobě nemůže zapřít charakterové rysy Shakespearovy Lady Macbeth.

Vladimir Macbetin se ocitá pomyslně i reálně na křižovatce. V letištní hale ho obklopují známí i neznámí lidé, hlasy a zvuky. Dominantou scény výtvarnice Lucie Škandíkové jsou dvě velkoformátové reklamní tabule, na kterých se promítají fotografie, jež mohou být Macbetinovou vidinou ale i reálným reklamním poutačem. Atmosféru dotváří i hudební design Matouše Hekely. Na inscenaci Vladimir Macbetin naváže soubor Spitfire Company dalšími dvěma inspirovanými Shakeseparovými dramaty. Vzniknou tak dvě scénická díla nazvaná Hamlet a jeho dvojenec a Mor na ty vaše rody.

Spustit audio