Vlkodlačice, adoptovaný trpaslík a podivuhodné bytosti, aneb Zeměplocha proplouvající Divadlem Aqualung

8. září 2015

Muži ve zbrani aneb Celá Zeměplocha jest jevištěm! je název představení podle známé knihy Terryho Pratchetta. Divadelní fantasy z podivného i podivuhodného města Ankh-Morporku, které ohrožuje neznámá, ozbrojená postava je premiérou Divadla AQUALUNG uvedenou 8. září v Žižkovském divadle Járy Cimrmana v nastudování Petra Vodičky.

Místní občanské nepokoje může uklidnit jen přímý potomek bývalých králů, současný člen Noční hlídky, adoptovaný trpaslík, desátník Karotka. Ten však o získání takového postu nestojí… Po čem tedy touží?

Mnoho slov, mnoho textu, cesta k podstatěRežisér Petr Vodička vycházel z dramatizace Mužů ve zbrani od Stephena Briggse, ale text hry musel ještě výrazně upravit. Jak přiznává, byla to práce velmi náročná: „To je samozřejmě hrozně dlouhý a upovídaný text. Konflikty jsou v tom hluboce zakořeněné a také to vychází z tradice britského divadla a je tam spousta věcí, které jsou samoúčelné. A samozřejmě jsou tam literární pasáže. Zkrátka je důležité v té záplavě textu zjistit, co je podstatné.“

Detektivka plná náznakůPříběh Mužů ve zbrani připomíná klasickou detektivku, která se ale odehrává ve fiktivním prostředí podivuhodného města a tamní Noční hlídka vyšetřuje sérii vražd, souvisejících s krádeží cenného a vysoce nebezpečného artefaktu, který zmizel z muzea Cechu vrahů. Jedním z inscenačních oříšků Pratchettova textu jsou podle režiséra Vodičky dialogy plné náznaků, nedořečených nebo dvojsmyslných vět.

Petr Vodička v Mužích ve zbrani vycházel především z původního zdroje inspirace a tím je detektivní žánr, zejména jeho filmová podoba: „Tam jsou v podstatě citace filmů, asi skryté pro českého diváka, ale výsledek je nepochybně funkční kombinace nadsázky a humoru.“

Spustit audio